Rusija

Moskva prihvata sastanak lidera Turske, Rusije i Sirije

Situacija na granici između Turske i Sirije je komplikovana, ali vidimo da postoji prostor za pronalazak rešenja, poručuju danas iz Moskve
Moskva prihvata sastanak lidera Turske, Rusije i Sirijewww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je danas da u Moskvi pozitivno gledaju na predlog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o organizovanju susreta lidera Turske, Rusije i Sirije.

"Veoma pozitivno se odnosimo prema ovom predlogu. Trenutno smo u kontaktu sa prijateljima iz Sirije", rekao je Bodanov", prenose "RIA Novosti".

Situacija na granici Turske i Sirije je vrlo kompleksna, ali mi verujemo da može dođe do rešenja, dodao je drugi zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin u intervjuu za "Rusija 24". 

"Pomno pratimo situaciju, i, generalno, sve što se dešava sa Sirijom, uključujući i dešavanja na sirijsko-turskoj granici. Situacija je tu, naravno, komplikovana, ali mislim da, ukoliko budemo uzimali u obzir zabrinutost obe strane i poštovali suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, sve se to može rešiti. Pogotovo što će od ovoga imati koristi ne samo ove dve zemlje, već i čitav region", objasnio je.

Lider Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je juče sastanak tri strane u pokušaju pronalaska rešenja za pitanje Sirije, najavljujući i početak pregovora. Kako je dodao, ruski predsednik Vladimir Putin pozitivno je odreagovao na ovaj predlog. 

image