Moskva: Krim su napali američki dronovi

Nadležne ruske vlasti saopštile su da je američka kompanija "SpektarVorks" proizvela dronove koje su koristili Ukrajinci

Dronove koje je Ukrajina koristila za napad na Krim i druge regione Ruske Federacije proizvela je američka kompanija "SpektarVorks", prenose "RIA Novosti".

"Bespilotne letelice koje je kijevska strana koristila za napad na poluostrvo Krim i druge regione Ruske Federacije proizvela je američka kompanija 'SpektarVorks', saopštile su nadležne ruske vlasti.

Dodaje se da je analiza elektronskih komponenti presretnutih bespilotnih letelica pokazala da ih je Kijev koristio i za napad na infrastrukturne objekte u Sevastopoljskoj, Kurskoj, Belgorodskoj i Voronježskoj oblasti.

"Utvrđeno je da je elektroniku i kontrolne stanice dronova proizvela američka firma izvršila njihovo podešavanje i testiranje na aerodromu u Skotsdejlu u Arizoni".

Kako se navodi, kasnije su na teritoriji Poljske, u oblasti aerodroma Žešov, koji SAD i NATO koriste kao glavno čvorište za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine, stručnjaci izvršili završnu montažu i testiranja leta dronova.

Pored toga, u blizini Odese i Krivog Roga izvršene su instalacije i lansiranje bespilotnih letelica.

"Ove činjenice, prema ruskoj strani, potvrđuju direktnu umešanost Amerike i Poljske, koje, kao de fakto strane u sukobu, pružaju masovnu vojnu i logističku podršku režimu u Kijevu, u pripremi i sprovođenju zajedničkog terorističkog akta na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski dronovi od jula napadaju Sevastopolj, glavnu bazu Crnomorske flote, kao i druge objekte na Krimu. Mete napada bili su štabovi ruske flote, energetski objekti, vojni aerodromi.

Ruski PVO sistemi uspešno su uništili većinu dronova.