Stalna misija Rusije pri EU: Mašinerija za sankcije ne usporava

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je ponosan na svoje ćerke Aishat i Khadizhat koje je Evropska unija uvrstila u listu sankcija

Deveti paket sankcija je nelegitiman i protivrečan sistemu međunarodnih finansijskih i trgovinskih odnosa, navedeno je u Stalnoj misiji Rusije pri Evropskoj uniji, prenose "RIA Novosti".

EU je u petak uvela deveti paket antiruskih sankcija. Uključuje blok ekonomskih ograničenja, kao i lične sankcije protiv oko 200 pojedinaca i organizacija.

"Mašinerija za sankcije ne usporava. Jednostrane restriktivne mere prema trećim zemljama i njihovim građanima odavno su postale omiljeno spoljnopolitičko oruđe Brisela", navodi se u komentaru stalne misije.

Autori saopštenja su napomenuli da je cilj EU da izvrši pritisak na suverene države, a sredstva za postizanje toga su "nelegitimna", kao i da je "uvođenje restriktivnih mera u suprotnosti sa sistemom međunarodnih finansijskih i trgovinskih odnosa, protivno osnovnim principima svetske trgovinske organizacije".

Stalna misija je podsetila da su ranije u Briselu smatrali da su eksteritorijalne sankcije nezakonite, ali ih danas aktivno koriste, stvarajući mehanizam "kazne" za države EU i trećih zemalja koje ne bi uvodile ograničenja - postavlja pitanje "da li EU preteruje preuzimajući na sebe ulogu međunarodnog policajca i sudije?"

"Nije čudo što sve više zemalja sluša stav Rusije. Niko više ne želi da prihvati nečasna pravila igre i sledi nametnute smernice", navela je stalna misija.

EU je uvela sankcije filmskom režiseru Nikiti Mihalkovu, TV voditeljima Borisu Korčevnikovu i Marinu Kim. Pored toga, na spiskovima su se našle i ćerke šefa Čečenije Ramzana Kadirova, Ajšat i Karina.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je ponosan na svoje ćerke Aishat i Khadizhat, koje je Evropska unija uvrstila u listu devetog paketa sankcija objavljenu u petak. A pored ćerki Kadirova na ovoj listi se našla i njegova rođaka Turpal-Ali Ibragimov, sekretar Saveta bezbednosti Čečenije.

"Draga Aišat i Hatidža! Samo tako nastavite! Vi ste moje male i krhke kćeri, ali vas se celi Zapad plaši kao pakla! Neizmjerno sam ponosan na vas, drage moje! Dobro došle na listu sankcija EU!" – napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Nove sankcije je nazvao "još jednom okolnošću koja spaja već blisku porodicu". Svojoj rođaci je poručio da otkaže putovanje u London i da zatvori sve svoje račune u švajcarskim bankama.

Nova lista sankcija EU uključuje ruske zvaničnike, poslanike, sudije, predstavnike agencija za sprovođenje zakona i medijske ličnosti. Sankcije su uvedene protiv tri ruske banke, TV kanala NTV / NTV "Mir", "Rusija 1", "REN TV" i "Prvog kanala", medijskih organizacija "TV-Novosti".

Pod sankcijama su i Vazdušno-kosmičke snage Rusije, Ratna mornarica, kopnene snage, Vazdušno-desantne snage, Snage za specijalne operacije, Glavna uprava Generalštaba i Ruska garda. Ograničenja će uticati i na partije Jedinstvena Rusija, Komunistička partija, Liberalno-demokratska partija, Pravedna Rusija i Novi ljudi. Na listi su i Moskovska kreditna banka i Dalekoistočna banka.

Na listi lica na koja Brisel uvodi sankcije našli su se potpredsednica Vlade Tatjana Golikova, šefica Ministarstva kulture Olga Ljubimova, ministar prosvete Sergej Kravcov, šef Ministarstva nauke i obrazovanja Valerij Falkov, ministar rada Anton Kotjakov, šef Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov i Ministar pravde Konstantin Čujčenko.