Rusija

Podrška poslodavcima i radnicima koji trpe zbog sankcija Zapada

Mere podrške zbog uvođenja sankcija produžene su do kraja sledeće godine, podrazumevaju mehanizme koji poslodavcima omogućavaju veći broj zaposlenih i određena sredstva koja država ulaže za nadoknadu troškova firmi
Podrška poslodavcima i radnicima koji trpe zbog sankcija Zapadawww.globallookpress.com © Sergey Petrov

Premijer Mihail Mišustin potpisao je uredbu o produženju mera podrške tržištu rada u uslovima sankcija, navodi se na Telegram kanalu Vlade.

"Niz mera podrške tržištu rada i sprečavanje nezaposlenosti u kontekstu uvođenja zapadnih sankcija produžava se do kraja naredne godine", navodi se u publikaciji.

Precizira se da je reč o mehanizmu koji poslodavcima pomaže da privremeno zaposle lica koja su u opasnosti od otkaza. Pomaže im se i u organizovanju plaćenih javnih radova za prijavljene na berzi rada, a poslodavcima se pomaže i u organizovanju stručne obuke za industrijske radnike koji su u opasnosti od otpuštanja.

Napominje se da vlasti delimično nadoknađuju troškove poslodavaca onda kada je reč je o nagrađivanju zaposlenih i o opremanju njihovih radnih mesta.

Naredne godine, zahvaljujući merama podrške, planirano je da se obezbedi posao za više od 176 hiljada ljudi za šta će iz saveznog budžeta biti izdvojeno više od 12,8 milijardi rubalja.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju nakon početka specijalne vojne operacije. To je dovelo do viših cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji, kao i da je glavni cilj Zapada da pogorša živote miliona ljudi.

image