Rusija

Zaharova: Bolne posledice antiruske politike za Zapad samo će da rastu

Zbog loše osmišljenih koraka Brisela, građani EU već su se suočili sa nestašicom energije i neviđenom inflacijom, a nad ekonomijom EU se nadvija realna pretnja deindustrijalizacije, poručuje Zaharova
Zaharova: Bolne posledice antiruske politike za Zapad samo će da rastuwww.globallookpress.com © MFA Russia

Lideri EU nisu u stanju da izađu iz začaranog kruga ograničenja i prepoznaju beskorisnost svih antiruskih sankcija i politike pritiska na Rusiju, a sadašnji "paket" će imati isti efekat kao i svi prethodni, a to je zaoštravanje socio-ekonomskih problema u samoj Evropskoj uniji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Savet EU je 16. decembra, u okviru sankcione agresije pokrenute protiv Rusije, usvojio još jedan paket jednostranih restriktivnih mera protiv Rusije, a prema rečima portparolke ruskog Ministarstva odbrane ova odluka ne donosi ništa suštinski novo u odnose sa Evropskom unijom.

Prema njenim rečima, zabrane emitovanja još četiri ruska medija na teritoriji zemalja članica EU su "autoritarna mera", a autoritarne mere su postale "uobičajena praksa" za Brisel.

"Ovo je još jedan dokaz želje EU da oštro cenzuriše tokove informacija, sve do zabrane nepoželjnih medija, suprotno principima slobode govora i medija koje je proglasila u odnosu na treće zemlje Sadašnja odluka dodatno narušava pravo stanovnika EU na pristup informacijama", rekla je Zaharova u saopštenju.

Sankcije na hranu?!

Zaharova je ukazala na odredbe novog paketa sankcija koje predviđaju mogućnost državama članicama EU da daju određena izuzeća od režima sankcija pojedinim ruskim izvoznicima hrane i đubriva.

"Ovaj korak je, u stvari, očigledno priznanje Evropske unije da njene restriktivne mere već duže vreme podrivaju svetsku prehrambenu bezbednost – usmerene su protiv ruskog agroindustrijskog kompleksa i stvaraju značajne prepreke za nastavak izvoza naših poljoprivrednih proizvoda u treće zemlje", rekla je Zaharova.

Zaključila je da, ako u Brisel ozbiljno shvataju bezbednost hrane, takvi koraci ne bi smeli da dovode hranu u rizik, moraju biti sveobuhvatni i da predvide zakonsko izbacivanje iz paketa sankcija svih restriktivnih mera koje direktno ili indirektno utiču na snabdevanje žitom, đubrivima i sirovinama za njihovu proizvodnju.

Prema njenim rečima, zbog loše osmišljenih koraka Brisela, građani EU već su se suočili sa nestašicom energije i neviđenom inflacijom, a nad ekonomijom EU se nadvija realna pretnja deindustrijalizacije.

Dodala je da će bolne posledice antiruske politike za Zapad samo da rastu i to zahvaljjući "saradnji" sa Vašingtonom, koje je, prema njenim rečima, glavni korisnik bezbednosne krize na evropskom kontinentu i jedini kome odgovara raskid trgovinskih i ekonomskih veza između Evropske unije i Rusije.

Zaharova je naglasila da opsednutost Evropske unije antiruskim sankcijama nanosi značajnu štetu državama u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, koje ne mogu da se takmiče sa zapadnim zemljama u borbi za resurse.

image