Putin u Belorusiji: Rusija ne namerava da pripoji Belorusiju

Ruski predsednik u poseti Belorusiji prvi put nakon tri godine

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u jednodnevnu radnu posetu Minsku, gde je razgovarao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je ocenio da su belorusko-ruski razgovori u proširenom formatu, koji su održani u Minsku, bili efikasni.

"Čini mi se da je današnji sastanak bio veoma produktivan", rekao je Putin posle susreta sa Lukašenkom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se sastao sa beloruskim kolegom Sergejom Alejnikom, rekao je da su razgovori dvojice predsednika potvrdili kurs ka jačanju nezavisnosti dve zemlje.

"Danas su dvojica predsednika potvrdila nepokolebljiv kurs ka jačanju naše nezavisnosti, našeg suvereniteta, državne unije", rekao je Lavrov.

U protekle tri godine, bilateralni pregovori Putina i Lukašenka su se odvijali u Rusiji. Predsednici su takođe komunicirali na samitima u drugim zemljama, ali uglavnom nakratko ili na opštim multilateralnim sastancima.

Putin je Belorusiju posetio prvi put od juna 2019. godine. Šef ruske države je tokom prethodne posete prisustvovao takmičenjima u boksu i gimnastici u okviru Evropskih igara, sastao se sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom i razgovarao sa sportistima.

19. dec 2022 • 20:37

Lukašenko: Rusija i Belorusija će usaglašeno delovati u spoljnoj politici

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su se Minsk i Moskva dogovorili o usaglašenom delovanju na globalnoj političkoj sceni.

"Sergej Lavrov je rekao da ćemo zajedno delovati u spoljnoj politici. Zajedno, pod jednakim uslovima – kao što je uvek bilo", izjavio je Lukašenko i dodao da u današnjim razgovorima sa ruskim predsednikom "nije bilo ni jednog pitanja koje nije rešeno."

"Ako neko misli da nas danas rastavi, da zabije klin, to neće uspeti", ukazao je Lukašenko.

Beloruski predsednik takođe je izjavio da su zemlje Zapade "želele da Belorusiju liše nezavisnosti i suverenosti. Zbog toga ću iz inata ponoviti - oni neće uspeti da unište naše odnose sa Rusijom koji će se samo jačati."

Lukašenko: Rusija može bez Belorusije, ali Belorusija ne može bez Rusije

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da današnji razgovori predstavljaju osnovu za značajan napredak partnerstva Minska i Moskve.

Lukašenko je takođe izjavio da "Rusija može bez nas, ali mi ne možemo bez Rusije", i dodao da se sa svojim ruskim kolegom složio da će dve zemlje "delovati na ravnopravnoj osnovi."

"Da li smo u stanju da odbranimo svoju nezavisnost i suverenitet sami, bez Rusije? Nismo u stanju! I u teškim vremenima on (Putin) nas nije odbio", rekao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je izrazio uverenje da teze o  aneksiji Belorusije od strane Rusije iznose političari kojima takve teze nameću spoljne sile.

"Energija. Da li mi proizvodimo gas? Ne, dobijamo prirodni gas iz bratske Rusije. Da li proizvodimo 25 miliona tona nafte da obezbedimo rafinerije nafte? Ne. Kome smo se obratili? Ruskoj Federaciji", rekao je Lukašenko.

On je dodao da je razgovarano o temama transporta, kao i usklađenog industrijskog razvoja. 

Putin: Posade beloruskih aviona mogu proći obuku za upotrebu municije sa specijalnom bojevom glavom

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je moguće nastaviti obuku posada aviona beloruske vojske koji su preuređeni za upotrebu municije sa specijalnom bojevom glavom.

"Smatram da je moguće nastaviti sa primenom predloga predsednika Belorusije za obučavanje posada beloruskih borbenih aviona, koji su već preuređeni za moguću upotrebu vazdušne municije sa specijalnom bojevom glavom", Izjavio je on.

"Naglašavam da ovaj oblik saradnje nije naš izum – SAD, na primer, već decenijama održavaju slične prakse sa svojim saveznicima unutar NATO bloka", rekao je Putin.

Peskov: načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da se odmori

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Valeriju Zalužnjem, da se "odmori" nakon njegovih izjava da Moskva i Minsk pripremaju zajedničku operaciju protiv Ukrajine.

"Kako se zove general? On treba da se odmori. Premoren je", rekao je Peskov odgovarajući na zahtev novinara na redovnoj konferenciji za štampu da prokomentariše izjavu Zalužnjeg, prenose "RIA Novosti".

Zalužni je ranije za Ekonomist rekao da ne sumnja da će Rusija ponovo izvesti napad na Ukrajinu sa severa, preko belorusko-ukrajinske granice.

Putin obrazložio česte sastanke sa beloruskim rukovodstvom

Predsednik Rusije Vladimir Putin obrazložio je česte sastanke sa beloruskim rukovodstvom, ukazujući da su se sada otvorile nove mogućnosti za Minsk nakon odlaska drugih ruskih partnera.

"Postoji potreba za čestim sastancima", rekao je on i podsetio da je trgovinski promet između te dve zemlje prošle godine porastao za 30 odsto, što je Putin nazvao napretkom bez presedana.

On je dodao da su se nakon povlačenja stranih kompanija sa ruskog tržišta "otvorile nove mogućnosti za beloruske proizvođače".

Putin: Održavam kontakte sa svojim međunarodnim kolegama

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da održava kontakte sa zapadnim kolegama, uključujući predsednika Francuske Emanuela Makrona.

"Održavam poslovne odnose sa mnogim kolegama, uključujući predsednika Francuske. Zaista održavamo kontakte telefonom", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle rusko-beloruskih pregovora.

On je takođe podsetio da je Makron "čak i nakon početka specijalne vojne operacije dolazio u posete Moskvi."

Putin: Rusija ne namerava da pripoji Belorusiju

Rusija i Belorusija dosledno produbljuju ekonomsku integraciju radi poboljšanja životnog standarda građana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je tom prilikom takođe odgovorio i na "glasine" o navodnom nastojanju Rusije da pripoji Belorusiju.

"Rusiju ne interesuje da pripoji nikoga. To je danas prosto neprikladno," ukazao je on.

Lukašenko: "S-400" i "iskander" sistemi na borbenoj gotovosti

Lukašenko je izjavio da je Belorusija na borbenu gotovost stavila protivavionske i protivraketne sisteme "S-400", kao i raketne sisteme kratkog dometa "iskander", koje je dobila od Rusije. 

Putin: Postignut sporazum oko cena energenata

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je sa svojim beloruskim kolegom razgovarao i o cenama u energetskom sektoru, dodavši da je postignut sporazum i po tom pitanju.

Lukašenko najavio stvaranje jedinstvenog tržišta gasa sa Rusijom

Beloruski predsednik Aleksandar Grigorjevič Lukašenko najavio je stvaranje jedinstvenog tržišta gasa sa Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Moskva i Minsk zajedno preduzeti sve mere da obezbede sigurnost obe zemlje, ukazavši da obuka vojnika predstavlja prioritet. 

Rusija i Belorusija nastavljaju zajedničke vojne vežbe

Rusija i Belorusija će nastaviti sa sprovođenjem zajedničkih vojnih vežbi, ukazao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dve zemlje su se takođe dogovorile da zajedno rade na novoj vojnoj opremi, rekao je Putin i dodao da se sa Lukašenkom dogovorio o stvaranju jedinstvenog odbrambenog prostora. 

Putin: Rusija i Belorusija zajedno protiv sankcija Zapada

Rusija i Belorusija se zajednički bore protiv sankcija i čine to efikasno, rekao je Putin novinarima posle razgovora sa Lukašenkom.

Dodao je da je sa beloruskim kolegom razgovarao ne samo o ekonomiji, već i o situaciji u svetu. 

Razgovori Putina i Lukašenka su završeni

Pregovori ruskog i beloruskog predsednika u proširenom formatu su završeni, javlja dopisnik RIA Novosti. Razgovori su trajali više od dva i po sata.

Rusija i Belorusija razgovarale o jačanju odbrambenih sposobnosti

Ministri odbrane Belorusije i Rusije razgovarali su o pitanjima vojno-tehničke saradnje i jačanja odbrambene sposobnosti dveju država, napisao je danas na Tviteru pomoćnik ministra odbrane Republike Belorusije za pitanja međunarodne vojne saradnje Valerij Revenko.

Lukašenko: Rusija i Belorusija spremne za razgovor sa zapadnim liderima

Upravo zahvaljujući ovako dobroj saradnji uspeli smo da prevaziđemo teške posledice sankcione politike sa Zapada, dodao je Lukašenko.

"Specijalisti iz Belorusije i Rusije dobro su obavili posao u okviru savezničkih programa. Određeni pomaci postoje gotovo u svim oblastima", rekao je lider Belorusije.

Putin je tokom svog izlaganja potvrdio da je u poslednje vreme puno pažnje bilo posvećeno pitanjima bezbednosti i saradnje u oblasti međunarodne politike.

"U celini, moramo biti zadovoljni time kako se razvijaju naši odnosi", rekao je on.

Predsednik Belorusije kazao je i da se nada da će na Zapadu preovladati razum i dodao da su Rusija i Belorusija spremne da razgovaraju sa evropskim partnerima.

Putin: Belorusija naš partner u pravom smislu, trgovinska razmena skoro 40 milijardi dolara

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je danas da je Belorusija pravi partner Rusije, a ne samo dobar sused, dodajući da je jedan od prioriteta današnjih razgovora ekonomija.

"Belorusija je naš partner u pravom smislu", izjavio je ruski predsednik, ističući tradicionalno dobre odnose sa Minskom koji traju već nekoliko decenija. 

Trgovinski promet dve zemlje još pre početka specijalne vojne operacije porastao je za trećinu u 2021. godini, kada je iznosio 38,5 milijardi dolara. Nakon februarskih dešavanja, ova saradnja je tokom prvih deset meseci porasla za 10 odsto u poređenju sa prošlom godinom, naglasio je ruski predsednik.

"Postoji mnogo razloga da verujemo da ćemo ponovo postaviti rekord i prevazići 40 milijardi dolara trgovinske razmene", rekao je ruski lider, dodajući da se nada da će današnjim sastankom biti rešena i preostala sporna pitanja. "Ako je prošle godine bio postignut rekord, nema razloga da mislimo da to neće biti urađeno i ove godine", objasnio je.

Rusija je spremna da u Belorusiji razvija i nuklearne projekte, ali i da sa Minskom radi na saradnji u svemiru, rekao je Putin.

"Gradimo nuklearnu elektranu, a prvi blok već radi. On zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da i dalje razvijamo ovaj projekat, radimo, gradimo blokove", dodao je predsednik Rusije.

Sa druge strane, nastavlja se i vojna saradnja dve zemlje, koja ne znači samo nabavku opreme, već nešto mnogo više od toga, izjavio je lider. 

Lukašenko: Jačanje odnosa sa Moskvom je prirodna reakcija na promene na političkoj sceni

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je danas da je jačanje odnosa sa Rusijom prirodna reakcija na trenutne geopolitičke promene, dodajući da, bez obzira na sve, dve zemlje nisu smanjile saradnju, što potvrđuje i stalni rast trgovine, kao i činjenica da su rešena mnoga pitanja koja su ranije kočila saradnju.

Istakao je da vlade dve zemlje, kao i preduzeća, nastavljaju intenzivno da rade i da su sada najbitnija ekonomska pitanja, iako je u poslednje vreme najviše pažnje bilo posvećeno temama koje su povezane sa bezbednošću i odbranom. 

Odluke koje donosimo, a koje se tiču jačanje naše saradnje, sudbonosne su, rekao je Lukašenko i dodao da one pokazuju da samo zajednički dve zemlje mogu prevazići sve teškoće, uključujući pandemije, sankcije ili nekakve druge krize.

"Teška vremena zahtevaju čvrstu političku volju i fokusiranost na rezultate po svim pitanjima naših bilateralnih odnosa. Od toga koliko ćemo u tome biti uspešni, zavisiće i naše mesto u novim međunarodnim odnosima. Nikako ne smemo ponoviti greške napravljene nakon raspada Sovjetskog Saveza. Stoga je naš bezuslovni prioritet rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi blagostanje stanovništva, ali i podrška našim društvenim i političkim reformama", dodao je.

Beloruski lider rekao je da činjenica da ruski predsednik dugo nije bio u poseti Minsku nimalo nije uticala na odnose dve zemlje, jer su susreti održavani kako u Rusiji, tako i u okviru međunarodnih platformi.

"Vi ste za nas uvek rado viđen gost", rekao je Lukašenko.

Pregovori Putina i Lukašenka su počeli

Pregovori ruskog i beloruskog lidera su počeli, prenose mediji na Telegramu.

I Šojgu stigao u Minsk (VIDEO)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu stigao je u Palatu nezavisnosti u Minsku, gde će uskoro početi pregovori Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, i pridružio se ruskoj delegaciji. 

Peskov: Putin ne ide u Minsk kako bi naterao Lukašenka da se uključi u sukob

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je danas da je cilj posete ruskog predsednika naterati Belorusiju da se uključi u sukob sa Ukrajinom. Ovakve pretpostavke su "glupe" i "bez osnova", rekao je. 

"Niko nikoga ne tera da dođe do veće saradnje. Svako preduzima korake koji odgovaraju njegovim interesima", objasnio je portparol. 

Nemačka zabrinuta zbog posete Putina Belorusiji

Portparol nemačkog kancelara Štefen Hebestrajt rekao je da su u Berlinu zabrinuti zbog današnje posete Putina Minsku, jer smatraju da ovaj susret može izmeniti dalji tok specijalne vojne operacije ukoliko Belorusija odluči da promeni stav i svoju ulogu u aktuelnom sukobu, te poveća podršku Moskvi.

"Moramo sačekati, ali ova poseta nas zabrinjava", poručili su danas iz Berlina, dodajući da se pribojavaju da bi Belorusija mogla dopustiti Rusiji da iskoristi njeno vazdušno prostranstvo kako bi vršila napade na ukrajinske snage. 

Putin stigao u Minsk (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Minsk, gde ga je na aerodromu dočekao  beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. 

Peskov: Predsednici dveju zemalja razgovaraće o novim ciljevima i zadacima savezničkih snaga

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će predsednici Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarati o novim ciljevima i zadacima savezničkih snaga, kao da je Belorusija za Rusiju saveznik broj jedan.

"Belorusija je partner i saveznik broj jedan Ruske Federacije. Sa Belorusijom imamo najnapredniji režim integracije. Predsednici dveju zemalja razgovaraće i o vojnim pitanjima, s obzirom na turbulentno okruženje", naglasio je Peskov.

Lavrov i Alejnik razgovarali o produbljivanju bilateralnih odnosa

Šefovi ruske i beloruske diplomatije danas su razgovarali o najbitnijim temama bilateralnih odnosa dve zemlje, ali i glavnim pitanjima međunarodne političke scene. 

"Razgovarano je o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa i saradnji u okviru Savezne države Belorusije i Rusije i drugih evroazijskih asocijacija. Poseban akcenat stavljen je na diplomatsku podršku koja bi trebalo da prati realizaciju programa koji se tiču ekonomske integracije dve zemlje, saradnji u okviru Savezne države, predstojećeg ruskog predsedavanja Evroazijskom ekonomskom unijom i beloruskog predsedavanja Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti", navodi se u zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri su razgovarali i o zajedničkom suprotstavljanju političkim i sankcionim pritiscima na dve zemlje koji dolaze od neprijateljskih država i situaciji u Ukrajini.