Rusija

Lavrov: Zapad želeo da od Ukrajine napravi "anti-Rusiju", specijalna operacija bila neophodna

Ruski šef diplomatije prokomentarisao je specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini
Lavrov: Zapad želeo da od Ukrajine napravi "anti-Rusiju", specijalna operacija bila neophodnawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je danas u Minsku da je specijalna vojna operacija u Ukrajini bila neophodna.

Histerična reakcija Zapada na specijalnu operaciju potvrđuje zaključke Moskve da je ona bila apsolutno neophodna, rekao je Lavrov i dodao da su akcije Ruske Federacije obezbedile neuspeh geopolitičkih igara Zapada. 

"Način na koji naše zapadne kolege u američkom timu histerično reaguju na akcije koje preduzimamo kao deo specijalne vojne operacije potvrđuje naš glavni zaključak da je SVO – a mi sada već imamo činjenice u našim rukama koje to potvrđuju – bila apsolutno neophodna kako bi se osujetili planovi da se Ukrajina pretvori u trajnu pretnju bezbednosti Ruske Federacije i da ova reakcija odražava shvatanje Zapada da su naše akcije dovele do neuspeha njihovih geopolitičkih igara i planova“, rekao je on.

Ruska specijalna vojna operacija bila je neophodna kako bi se poremetio plan Zapada da se Ukrajina pretvori u "anti-Rusiju", dodao je Lavrov posle razgovora sa beloruskim kolegom Sergejom Alejnikom.

Komentarišući odluku EU da ograniči cenu ruskog gasa, Lavrov je rekao da je ona u skladu sa doslednom linijom Zapada koji bezuspešno pokušava da izoluje Rusiju, prenose "RIA Novosti".

"Ovo što se sada dešava je posledica dosledne linije Zapada - da se Rusija izoluje", rekao je on.

Lavrov je ocenio da se sada, na kraju godine, situacija "konačno raščistila" i sada ljudi znaju kome mogu da veruju a kome ne.

"Glavni rezultat godine je što se situacija konačno razjasnila i zna se kome se može verovati a kome ne", rekao je on.

Dodao je i da se većini zemalja ne dopadaju pokušaji da se uspostavi svetska dominacija Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

Lavrov je ravnotežu interesa nazvao motom i spoljnopolitičkom linijom Rusije.

Šojgu sa beloruskim kolegom

U Minsku je i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu koji je sa beloruskim kolegom Viktorom Krenjinom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji i jačanju odbrambenih kapaciteta dve zemlje.

Šojgu je doputovao danas u Minsk da bi učestvovao u razgovorima ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka čija je glavna tema bila saradnja dve zemlje u oblasti odbrane i ekonomije.

Sagovornici su zaključili da su zahvaljujući zajedničkim koracima Rusija i Belorusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice zapadnih sankcija.

Ruski ministar odbrane posetio je pre dve sedmice Minsk i tada je potpisao protokol o izmenama i dopunama međudržavnog sporazuma o zajedničkim merama za obezbeđenje regionalne bezbednosti u oblasti odbrane. Šojgu je tada razgovarao i sa predsednikom Lukašenkom, podseća Tass.

image