Rusija

Nebenzja: Laž je da Iran šalje dronove Rusiji za specijalnu vojnu operaciju

Stalni predstavnik Rusije je pozvao Ujedinjene nacije da ne pokleknu pod pritiskom Zapada i da se fokusiraju na kompromis, jer Kijev još nije dostavio nikakve dokaze da je ruska vojska koristila bespilotne letelice iranskog porekla u Ukrajini
Nebenzja: Laž je da Iran šalje dronove Rusiji za specijalnu vojnu operacijuwww.globallookpress.com © Lev Radin

Optužbe da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini su iz domena fikcije izjavio je na sastanku Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Ruske Federacije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim rečima, tema navodnih isporuka dronova od Islamske Republike Rusiji za njihovu upotrebu u Ukrajini "nema nikakve veze" sa obnavljanjem Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o nuklearnom programu Teherana, ali zapadne kolege aktivno "pokušavaju da ga kompromituju". Prema rečima diplomate, ove optužbe su apsolutno izmišljene i plod umetničke mašte.

"Sekretarijat UN ne treba da popusti pred pritiscima zapadnih zemalja i da krši Povelju UN", istakao je stalni predstavnik Ruske Federacije.

"Znamo da predstavnici Kijeva i dalje ne mogu Teheranu bilateralnim kanalima da dostave bilo kakav dokumentovani dokaz da ruska vojska koristi bespilotne letelice iranskog porekla. Uprkos tome, SAD i EU smatraju mogućim da, na osnovu svojih izmišljotina, nerazumno uvuku Sekretarijat UN u ovu zaveru i konačno uvedu sankcije iranskim i ruskim pravnim i fizičkim licima", objasnio je Nebenzja.

"Nije slučajno što su napadi na Rusiju i Iran u vezi sa dronovima počeli upravo u trenutku kada su pregovori u bečkom formatu došli do završne faze. To jasno pokazuje ko je zaista zainteresovan za diplomatsko rešenje situacije, a ko jednostavno politizuje diskusiju i nastavlja da podriva temelje Sporazuma o iranskom nuklearnom programu (JCPOA)", naveo je diplomata.

O Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije

Nebenzja je istakao da nema nepremostivih problema na putu obnavljanja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, ali pokušaji da se pojača pritisak na Teheran mogu da precrtaju sve izglede.

"Rad na paketu za oporavak JCPOA je već u zreloj fazi, važno je da se ne izgubi dosadašnji napredak. Ne vidimo nepremostive probleme na putu reanimacije JCPOA. Ali, sada smo u izuzetno važnoj, krhkoj i odgovornoj fazi. Pokušaji povećanja pritiska na Iran, stalno nemotivisano podizanje napetosti oko JCPOA, neosnovani napadi i provokacija mogu u potpunosti da ponište izglede za obnavljanje sporazuma", objasnio je ruski diplomata.

Dodao je da će takva politika, ako prevlada, biti tužno gašenje onih visokih standarda diplomatije koji su nekada omogućili postizanje dogovora o Sporazumu i pozvao je države da pokažu stratešku uzdržanost, pragmatičan stav i fokus na pronalaženje kompromisa, siguran da će se u ovom slučaju naći ishod koji svima odgovara.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisale su članice stalne "petorke" Saveta bezbednosti UN i Nemačka sa Iranom 2015. godine u cilju prevazilaženja krize oko njegovog nuklearnog razvoja. Bivši predsednik SAD Donald Tramp odlučio je 2018. da se povuče iz ovog sporazuma, dok je njegov naslednik lider Džozef Bajden više puta signalizirao spremnost da vrati Vašington u nuklearni sporazum sa Teheranom. Od aprila 2021. Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina, SAD i Francuska pregovaraju sa Iranom u Beču o vraćanju JCPOA u prvobitni oblik.

U avgustu je "Vašington post" objavio članak u kojem se navodi da Iran isporučuje dronove Rusiji a kasnije su slične izjave dali i predstavnici američke administracije. Moskva i Teheran su više puta negirali navode da Iran Rusiji isporučuje dronove za rat u Ukrajini, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da ruska vojska koristi dronove domaće proizvodnje.

image