Putin: Rusija brani svoj suverenitet

Na prvoj liniji specijalne vojne operacije u Ukrajini, vojnici, oficiri i dobrovoljci pokazuju izuzetnu hrabrost i samopožrtvovanje, ocenio je ruski predsednik

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je danas da ruska država brani svoj suverenitet, kao što je to morala da čini mnogo puta tokom svoje istorije. 

"Naša zemlja više puta se suočavala sa iskušenjima i bila je prinuđena da brani svoj suverenitet. Rusija se danas ponovo suočava sa takvim izazovom. Na prvoj liniji specijalne vojne operacije u Ukrajini, vojnici, oficiri, pripadnici milicije i dobrovoljci pokazuju izuzetnu hrabrost i samopožrtvovanje", rekao je ruski predsednik tokom ceremonije dodele državnih nagrada u Kremlju, dodajući da se u Rusiji svi dive ovakvoj hrabrosti i otporu koji pruža ruski narod.

"Ljubav prema otadžbini, svojim sunarodnicima i sugrađanima je jaka pokretačka sila. Ona nas podstiče da dostižemo pobede, dok osećaj privrženosti svojoj zemlji i narodu dolazi pre svega iz porodice, na osnovu onih moralnih smernica koje u svakog pojedinica od rođenja usađuju njegovi najbliži i najdraži ljudi", rekao je predsednik.

Orden prvog stepena, za zasluge otadžbini, Putin je dodelio vršiocu dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denisu Pušilinu i vršiocu dužnosti šefa Luganske Narodne Republike Leonidu Pasečniku.

"Tokom 2014. godine u Luganskoj Narodnoj Republici smo odlučili da se ne složimo sa politikom nacionalističke Ukrajine. Odlučili smo da branimo svoju zemlju, svoju istoriju, da odbranimo mogućnost da sa narodom Rusije ostanemo braća", rekao je Pasečnik tokom dodele nagrada koja se održava u Jekaterininskoj sali Kremlja.

Denis Pušilin je istakao da je ova nagrada nagrada svih onih koji su izdržali teških osam godina u DNR, kada se moglo svašta čuti sa svih strana, između ostalog i to da na njih u Rusiji ne čekaju. Privremeni šef DNR-a zahvalio se svima, ne samo vojnicima, već i učiteljima, lekarima i ostalim građanima za to što su ostali verni sebi.

"Ponosan sam i počastvovan što rukovodim regionom u kojem žive ljudi koji pružaju snažan otpor", naglasio je.

Vršioci dužnosti šefa Hersonske i Zaporoške oblasti Vladimir Saldo i Jevgenij Balicki odlikovani su Ordenom za zasluge otadžbini trećeg stepena.

Putin je tokom današnje manifestacije uručio i druge nagrade građanima koji su se istakli radeći u sferama obrazovanja, nauke, medicine i zdravstva, poljoprivrede, industrije...

Nagrada je uručena i glavnoj urednici "Rusija danas" (Rossiя segodnя), Margariti Simonjan, za njen doprinos pravovremenom informisanju, organizovanju društveno važnih događaja i razvoju nacionalne kulture. Ona je nagrađena Ordenom časti. Tom prilikom, Simonjan se zahvalila ruskom predsedniku za njegov doprinos u rešavanju različitih konflikata u regionu i na odlučnosti da otpočne specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Hvala vam što ste u krvlju i znoju iščupali naš narod iz krvavih usta ovih ljudoždera i što ste se odlučili na specijalnu vojnu operaciju. Mi ćemo vam u tome pomoći koliko god od nas budete tražili. Služim Rusiji!", rekla je Simonjan.

Lider Rusije je naglasio da današnja ceremonija nosi posebnu simboliku, jer mnogi od onih koji su zaslužili da budu nagrađeni trenutno nisu u Rusiji, već su na frontu. 

"Mi živimo u teškim i neobičnim vremenima. U najvećoj opasnosti danas su vojnici koji se bore u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini", kazao je Putin, ponovivši još jednom da se iskreno divi njihovoj hrabrosti i da bez prestanka razmišlja o svima koji se bore za Rusiju i tako rizikuju svoje živote.