Rusija

Peking: Sa Moskvom možemo zajedno da odgovorimo na izazove

Vežbe će biti održane u Istočnom kineskom moru, počeće 21. decembra i trajaće sedam dana
Peking: Sa Moskvom možemo zajedno da odgovorimo na izazovewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da predstojeća pomorska vežba ruske i kineske vojske pod nazivom "Pomorska saradnja" jača partnerstvo Pekinga i Moskve i pokazuje rešenost dve zemlje da zajednički odgovore ne samo na bezbednosne pretnje u regionu, već i na globalne izazove.

"Zajednička vežba ima za cilj da pokaže odlučnost i sposobnost dve strane da zajednički odgovore na pretnje pomorskoj bezbednosti i održe međunarodni i regionalni mir i stabilnost", navodi se u zvaničnom saopštenju kineskog ministarstva, prenose ruski mediji.

Vojne vežbe održaće se u Istočnom kineskom moru, u teritorijalnim vodama između Džoušana i Tajdžoua.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da je ruska flota na čelu sa krstaricom "Varjag" napustila Vladivostok na krajnjem istoku Rusije kako bi učestvovala u vojnim vežbama sa Kinom.

Vežbe će trajati sedam dana, od 21. do 27. decembra, a tokom njih će se uvežbavati raketno i artiljerijsko gađanje vazdušnih ciljeva, artiljerijski napadi na morske ciljeve, a takođe i operacije u vodi - protivpodmorničke operacije uz upotrebu oružja.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prethodno je napomenuo da jačanje vojne saradnje Kine i Rusije predstavlja odgovor na akcije NATO-a i evropskih zemalja, koje doprinose tome da situacija u Azijsko-tihookeanskom regionu može da eksplodira.

"Rusija je broj jedan neprijatelj NATO-a, dok je Kina na drugom mestu", rekao je Lavrov krajem jula ove godine, dodavši da će Kina za Zapad biti sledeća zemlja na tapetu.

Moskva i Peking krajem novembra izvele su i zajedničku vazdušnu patrolu u Azijsko-tihookeanskom regionu. Ove vežbe nisu bile usmerene protiv neke konkretne zemlje, i tokom njih nije došlo do narušavanja vazdušnog prostranstva treće države, poručili su iz dve zemlje.

Uprkos naporima Zapada da, kroz sve učestalije pakete sankcija prema Rusiji, i raznim pokušajima da destabilizuju kinesku ekonomiju, saradnja dve države je sve intenzivnija.

image