Rusija

Putin: Situacija u LNR veoma teška

Sada je najvažnije da se osigura bezbednost ljudi, naveo je šef ruske države
Putin: Situacija u LNR veoma teška© Tanjug/Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin imao je odvojeni sastanak sa vršiocem dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonidom Pasečnikom.

"Nije tajna da je situacija u Luganskoj Narodnoj Republici i dalje veoma teška. Sada je najvažnije da se osigura bezbednost ljudi", naveo je šef ruske države.

Po njegovim rečima, federalne vlasti neće nametati odluke rukovodstvu Luganske Narodne Republike o privatizaciji preduzeća uglja.

Leonid Pasečnik je, sa svoje strane, saopštio da je tokom 2022. godine više od polovine rudara republike otišlo na front, što je snažno uticalo na proizvodnju uglja u regionu.

"U periodu 2020-2021. mi smo stabilno povećavali proizvodnju uglja, povećavali profitabilnost preduzeća. Međutim, 2022. godine, zbog početka specijalne vojne operacije, 58 odsto rudara, mladih momaka – otišlo je na front. Na primer, danas u jednom rudniku rade tri osobe, gde bi trebalo da radi više od 300", rekao je on.

Putin je obećao subvencije vlastima republike kako bi one mogle da da isplaćuju plate rudarima.

Pasečnik je ranije iz ruku predsednika dobio Orden "Za zasluge pred otadžbinom" prvog stepena.

Govoreći u Kremlju, on je zahvalio Putinu i celom ruskom narodu što su pomogli republici, bez koje bi bilo "nemoguće opstati".

image