Švajcarska proširila listu sankcija protiv Rusije

Bern se pridružio ograničenjima EU i protiv četiri pojedinca i četiri kompanije iz Irana zbog vojne podrške Moskvi i isporuke dronova

Švajcarska je odamh nakon Evropske unije proširila listu antiruskih sankcija zbog situacije u Ukrajini i na listu sankcionisanih stavila još 141 pojedinca i 49 kompanija iz Ruske Federacije, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije te zemlje.

EU je prošle nedelje uvela novi paket sankcija u koji je uključila ruske političare, poslanicke, predstavnike organa vlasti, sudije, medijske ljude, banke, TV kanale i političke stranke.

"Savezno odeljenje za ekonomiju Švajcarske zaduženo za sankcije je 21. decembra proširilo listu sankcija Rusiji, čime zemlja prihvata promene koje je EU odlučila da izvrši u vezi sa napetom situacijom u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Švajcarska se pridružila sankcijama EU i protiv četiri pojedinca i četiri kompanije iz Irana zbog vojne podrške Rusiji i isporuke dronova.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolajan ranije je izjavio da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji bespilotne letelice, i naglasio da je to bilo nekoliko meseci pre početka specijalne operacije u Ukrajini. Kremlj je takođe napomenuo da nemaju podatke o iranskom oružju.

Stalni predstavnik Rusije u UN je izjavio da je optužba da Iran Rusiji šalje dronove za upotrebu u specijalnoj vojnoj operaciji u domenu fikcije i da je izmišljena.

"Znamo da predstavnici Kijeva i dalje ne mogu Teheranu bilateralnim kanalima da dostave bilo kakav dokumentovani dokaz da ruska vojska koristi bespilotne letelice iranskog porekla. Uprkos tome, SAD i EU smatraju mogućim da, na osnovu svojih izmišljotina, nerazumno uvuku Sekretarijat UN u ovu zaveru i konačno uvedu sankcije iranskim i ruskim pravnim i fizičkim licima", objasnio je Nebenzja