Peskov: Amerika ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca

Komentarišući posetu Zelenskog SAD, portparol Kremlja ukazao je da u Vašingtonu nije pokazana ni najmanja spermnost da se saslušaju problemi na koje je Moskva ukazivala

Komentarišući posetu Vladimira Zelenskog SAD, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija sa žaljenjem konstatuje da ni američki ni ukrajinski predsednik nisu pokazali inicijativu da se aktuelna situacija u Ukrajini reši diplomatskim putem. 

"Žao mi je što moram da konstatujem da ni Bajeden ni Zelenski nisu pokazali ni najmanju spremnost da saslušaju probleme na koje je Ruska Federacija ukazivala", kazao je Peskov.

Zelenski je u sredu razgovarao sa Bajdenom u Vašingtonu i obratio se američkom Kongresu. Tom prilikom je rekao da ne zna kako izgleda "pravedan mir" sa Rusijom i isključio kompromise po pitanju teritorije i suvereniteta Ukrajine.

Prema oceni Peskova, u Vašingtonu nije bilo pomena da će Zelenski prestati sa varvarskim granatiranjem stambenih zgrada u naseljima Donbasa, a nije bilo ni poziva na mir.

"Amerika nastavlja s ratnom politikom kako bi de fakto ali i indirektno ratovala sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca", napomenuo je ruski diplomata. 

Prema njegovim rečima SAD i druge zemlje Zapada sve obilnije opremaju Ukrajinu oružjem, što nipošto ne doprinosi bržem rešavanju konflikta.

"Isporuke oružja Ukrajini samo produžavaju patnje ukrajinskog naroda", zaključio je Peskov.

Ruske mirovne snage u Karabahu deluju u skladu sa zakonom

Ruske mirovne snage u Karabahu čine sve da obezbede red i spokoj, delujući u skladu sa sporazumom, rekao je Peskov. Ta ocena je usledila nakon što je jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da ruske mirovne snage navodno ne ispunjavaju svoje obaveze u pogledu kontrole koridora Lačin, uprkos naporima ruske strane da odblokira koridor.

"Ruski mirovnjaci čine sve da obezbede red i spokoj na teritorijama na kojima rade. I deluju isključivo u skladu sa relevantnim dokumenatima koji su potpisani između zemalja. Sa našim jermenskim kolegama i saveznicima ćemo nastaviti razgovor o tom problemu", pojasnio je Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je sredinom decembra azerbejdžanska strana blokirala put Stepanakert-Goris, jedini autoput koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, u vezi sa čim komanda ruskog mirovnog kontingenta pregovara sa predstavnicima Azerbejdžana da nastavi nesmetano kretanje civila u tom pravcu.

Američki Stejt department je takođe pozvao azerbejdžansku stranu da odblokira koridor Lačin. Ono što se dešava na tom koridoru Baku naziva protestnom akcijom aktivista i ekologa protiv "nelegalnih aktivnosti jermenske strane".

Kremlj još  sprema odgovor na ograničenje cena ruske nafte

Nijanse odgovora Rusije na ograničenje cene ruske nafte se još dogovaraju, rekao je Peskov.

"I dalje ostaju određene nijanse u pogledu usaglašavanja formulacije, i čim budu završene objavićemo dokument" dodao je.

Sankcije Zapada na rusku nastu stupile su na snagu 5. decembra. Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje preko mora, a zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene takve nafte na 60 dolara po barelu.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je, komentarišući odluku, rekao da Rusija neće prihvatiti ograničenje cena nafte, čak i ako bi morala da smanji proizvodnju i dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente. Dodao je da je Rusija spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi na tržišnim uslovima.

Saučešće porodicama poginulih u granatiranju u Donjecku gde se nalazio Rogozin

Peskov je izrazio saučešće porodicama nastradalih u granatiranju Donjecka, u kojem su povređeni bivši generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin i premijer DNR Vitalij Hocenko.

Ranije je šef administracije DNR Denis Pušilin rekao da su tokom granatiranja hotela dve osobe poginule, a da su Hocenko i Rogozin povređeni. Rogozin je kasnije na svom Telegram kanalu izneo verziju da je neko imao dojavu o njegovoj lokaciji. Saopštio je da je ranjen u predelu lopatice i kičme i da će morati da bude operisan.

Prema rečima Peskova, bez obzira na rizike, zvaničnici posećuju i posetićivaće DNR i LNR.

"Sasvim je noramalno da zvaničnici posećuju ruske regione i nastaviće da ih posećuju, naročito one regione koji sada zahtevaju posebnu pažnju zbog perioda tranzicije i njihove integracije u našu veliku zemlju", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o rizicima povezanim sa putovanjima ruskih zvaničnika u nove regione.

Peskov je napomenuo da je boravak u nekim oblastima DNR, LNR i na drugim teritorijama i dalje opasan i da nosi velike rizike i odnosi živote.