Rusija

Moskva: Najveća evropska nuklearna elektrana sigurna samo zahvaljujući ruskoj vojsci

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov optužio je Kijev za "terorizam" zbog stalnih napada na Zaporožje
Moskva: Najveća evropska nuklearna elektrana sigurna samo zahvaljujući ruskoj vojsciwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Samo kontinuirani napori ruske vojske da zaštiti Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP) štite Evropu od katastrofe, poručio je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov tokom brifinga za strane vojne atašee na kojem je vrhovni komandant istakao aktivnosti ruske vojske tokom ukrajinske operacije.

General je ponovio optužbe Moskve na račun Kijeva da svojim nemilosrnim napadima na Zaporožje preti celoj Evropi i pokušava "nuklearni terorizam".

"Ovog leta Ukrajina je pribegla taktici nuklearnog terorizma, preteći Evropi nuklearnom katastrofom u elektrani Zaporožje. Sistematsko granatiranje njenih prostorija vrši se gotovo svakodnevno", rekao je Gerasimov.

"Samo zahvaljujući kompetentnim i efikasnim akcijama naših Oružanih snaga na zaštiti nuklearne elektrane, moguće je da ovaj nuklearni objekat bude bezbedan", naglasio je on.

Tokom proteklih nekoliko meseci, nuklearka je bila izložena upornom granatiranju, ali i napadima raketama i samoubilačim dronovima. Dok Moskva insistira da su ukrajinske snage krive za štetu na objektu, Kijev tvrdi da je Rusija, iz nepoznatih razloga, sama gađala lokaciju koju kontroliše. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je samo utvrdila da su se napadi na elektranu dešavali, ali je odbila da pripiše krivicu bilo kojoj strani.

Najveće nuklearno postrojenje u Evropi, elektranu u Zaporožju, preuzele su ruske snage na početku specijalne vojne operacije. Ove jeseni četiri bivše ukrajinske teritorije, Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Zaporoška i Hersonska oblast, pridružile su se Rusiji nakon referenduma. U oktobru je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se formalno potvrđuje rusko vlasništvo nad elektranom i poverava njen rad podružnici državnog nuklearnog giganta "Rosatoma".

image