Peskov: Ne znamo ništa o "mirovnom planu" Zelenskog

Portparol Kremlja poručio da je očigledno da je politika SAD u velikoj meri provokativna, kao i da je zabrana "Gaspromu" da kupuje gas po većoj ceni, odgovor na postupke neprijateljskih zemalja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne zna ništa o novom "mirovnom planu" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, kao i da je sve što je on do sada rekao nije realno, prenose "RIA Novosti".

"Ne znamo ništa o ovome. Čuli smo izjave predsednika Zelenskog o raznim koracima, pa čak i o mirovnom planu. Ali sve što je Zelenski rekao do sada je rečeno bez uzimanja u obzir trenutnu situaciju koja se ne može zanemariti", poručio je Peskov.

Zelenski je ranije izjavio da je tokom onlajn govora na samitu G20 izneo svoju viziju plana za obnovu mira u Ukrajini, koja se sastoji od deset tačaka. Američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima, smatra da ukrajinski predsednik privodi kraju svoj mirovni plan u Ukrajini od deset tačaka i namerava da iznese svoje ideje oko februara.

Američka politika provokativna

Peskov je naglasio da je politika SAD u velikoj meri provokativna i da je to očigledno.

"Ovo je unutrašnja stvar SAD i tiče se sfere odnosa predsednika i Amerikanaca. To se ne tiče nas, već činjenica da je američka politika očigledno u velikoj meri provokativna, kolonijalne prirode, o čemu je predsednik Bajden juče i govorio", rekao je Peskov.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je rekao da je njihova "politika postala tako zla, pristrasna, i da vide jedni druge kao neprijatelje, a ne susede".

O susretu Putina i Bajdena

Portparol Kremlja rekao je da nema nagoveštaja u vezi sa mogućim susretom predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

"Nema nagoveštaja po ovom pitanju", rekao je Peskov novinarima.

Putin je juče rekao da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom, već je Kijev sebi zabranio da vodi dijalog, što izgleda pomalo neobično, pa čak i čudno. Nakon toga, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je da "SAD smatraju da rusko rukovodstvo nije spremno za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini".

Zabrana kupovine gasa "Gaspromu" - odgovor neprijateljskim zemaljama

Ruski zvaničnik je napomenuo da zabrana kompaniji "Gasprom" za kupovinu gasa iz evropskih preduzeća nisu odgovor na zapadno uvođenje gornje cene gasa, već odgovor na postupke neprijateljskih zemalja.

"Ovo je odluka koja nije vezana za novo rešenje EU. Ovo je, u stvari, odgovor na akcije niza neprijateljskih zemalja", naglasio je on.

O završetku specijalne vojne operacije

Peskov je dodao da se svaki sukob rešava za pregovaračkim stolom, dok se u situaciji sa Ukrajinom prvenstveno radi o završetku specijalne vojne operacije po ostvarenju ruskih ciljeva.

"Naravno, svaki sukob se završava za pregovaračkim stolom, to je više puta rečeno. Ali, naravno, govorimo pre svega o brzom završetku specijalne vojne operacije postizanjem ciljeva Ruske Federacije", istakao je Peskov.