Rusija

Najnovije sa fronta: Značajni gubici Ukrajinaca u Donjecku i Hersonu

Tokom poslednja 24 sata razbijena i kombinovana taktička grupa stranih plaćenika u Donjeckom pravcu
Najnovije sa fronta: Značajni gubici Ukrajinaca u Donjecku i Hersonuwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Na pravcu Kupjanska u Hersonskoj oblasti ruske snage uspešno su gađale ukrajinsku vojnu tehniku, a tom prilikom život je izgubilo 50 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. 

U Donjeckom pravcu poginulo je 60 vojnika i plaćenika, a razbijena je i taktička grupa stranih plaćenika.

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su i avion Su-27 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u blizini sela Kamiševka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a u još dva mesta obroili su i helikoptere Mi-24 i Mi-8.

U pravcu južnog Donjecka, kao rezultat udara vojne avijacije i artiljerije život je izgubilo više od 40 ukrajinskih vojnika. Tokom poslednja 24 sata, prema podacima ruskog ministarstva, ruska vojska uspela je da presretne i 15 dronova u zoni vojne operacije.

Od početka vojne operacije do sada, Moskva je ukupno uništila 2.719 drona, 352 aviona, 192 helikoptera, 99 protivvazdušnih raketnih sistema, 7222 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 7737 jedinica specijalnih vojnih vozila…

Ukrajinske snage doživele su gubitke i u Zaporoškoj oblasti – i ovde su Oružane snage Ukrajine pretrpele gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici.  

Prema informaciji "RIA Novosti", situacija u gradu Energodaru u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, sada je bolja, odnosno, zabeležen je znatno manji broj otvaranja vatre od strane ukrajinske vojske. "Poslednjih dana gotovo i da nije bilo napada", rekli su iz administracije grada.»

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija "Ukrenergo" tokom dana je saopštila i da je energetska situaciji u zemlji najteža u Kijevu i Kijevskoj oblasti, ali i na jugu i istoku Ukrajine.

U glavnom gradu Ukrajine uvedena su povremena isključenja struje zbog velikog deficita, a za sve oblasti u zemlji određeni su limiti potrošnje.

U istočnom delu Ukrajine danas je opet bila objavljena vazdušna uzbuna.  

image