Rusija

Bivši NATO komandant: Dajte Ukrajincima oružje, neka udare po Rusiji

Filip Bridlav priznao je i da se Ukrajina bori u ime celog zapadnog sveta
Bivši NATO komandant: Dajte Ukrajincima oružje, neka udare po RusijiGetty © Win McNamee/Getty Images

Ukrajina bi trebalo da udari dublje u rusku teritoriju, a Zapad, da bi joj to omogućio, mora da preispita svoja pravila o vrstama naoružanja koje šalje toj zemlji, naglašava penzionisani američki general i bivši vrhovni komandant NATO-a Filip Bridlav.

"Činjenica je da Rusija napada Ukrajinu iz skoro tri pravca, a mi ograničavamo njenu sposobnost da uzvrati. Veoma je teško voditi rat kada neprijateljska vojska ima sigurno skrovište na svojoj teritoriji", rekao je Bridlav u intervjuu za "Glas Amerike" na ruskom jeziku.

Kijev je više puta zahtevao da Zapad pošalje oružje dugog dometa, ali do sada su se SAD i drugi saveznici uzdržavali, bojeći se eskalacije i izbijanja direktnog sukoba između Rusije i NATO-a.

"Ukrajina vodi bitku u ime celog zapadnog sveta, a naši političari bi trebalo da moraju da učine sve što mogu kako bi pomogli Ukrajini da pobedi", rekao je Bridlav.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Bridlav je u više navrata tražio podršku za tu zemlju, a još u julu je bivši general ohrabrivao Kijev da udari na Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa kopnom Rusije.

Most je teško oštećen u velikoj eksploziji početkom oktobra, a Moskva je incident opisala kao "teroristički napad", okrivljujući za to Kijev i njegove zapadne pristalice koji su, dok su građani i zvaničnici slavili zbog incidenta, zvanično negirali da su umešani u napad.

Eksplozija na Krimskom mostu, kao i drugi napadi na rusko tlo, koji se pripisuju Ukrajincima, na kraju su i pokrenuli masovnu kampanju bombardovanja kritične infrastrukture Ukrajine.

 

image