Rusija

Peskov: Ne prihvatamo ograničenja Zapada

Nećemo prihvatiti da se neko igra sa tržišnim cenama, izjavio je portparol Kremlja
Peskov: Ne prihvatamo ograničenja Zapada© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija nikada neće pristati na uvođenje gornje granice kada su u pitanju cene energenata, jer je to pitanje principa, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za "Rusija 1". 

"Nećemo dozvoliti da se bilo ko meša u tržišne procese određivanja cena", poručio je Peskov i dodao da su ovakvi pokušaji "neprihvatljivi" bez obzira na to što je gornja granica postavljena poprilično visoko i samim tim ne utiče posebno na ekonomiju Rusije.

"Ako danas pristanemo na tako 'velikodušnu' gornju granicu cene, onda ćemo sutra morati da pristanemo na neko ograničenje koje nimalo neće biti u skladu sa našim interesima. Dakle, o tome ne može biti ni govora. Nikada nećemo pristati na takvo uništavanje procesa određivanja cena na tržištu", rekao je Peskov.

Početkom ovog meseca, stupio je na snagu novi paket zapadnih sankcija, a Evropska unija je prestala da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem.

Zemlje G7, Australija i EU uvele su i ograničenje cene nafte koja se prevozi pomorskim putem, u skladu sa kojim ona ne sme biti viša od 60 dolara po barelu da bi njen transport morem bio dozvoljen. Drugim rečima, Zapad je svojim kompanijama zabranio da pruža usloge prevoza, osiguranja ili da na neki drugi način finansijski sarađuje sa tankerima koji prevoze rusku naftu po ceni iznad 60 dolara po barelu.

image