Lavrov: Ova godina pokazala kome se ne može verovati

Videli smo i ko je sposoban da postigne dogovore, a ko ne, izjavio je šef ruske diplomatije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas za "Rusija 1" da je ova godina vrlo dobro pokazala kome se zapravo ne može verovati i ko teži dogovorima sa drugim zemljama. 

"Glavni zaključak i rezultat jeste taj da se situacija konačno i bespovratno razjasnila. Šta se događa u svetu, s kakvim namerama i planovima se deluje na međunarodnoj sceni, ko je sposoban za dogovor, a kome se od sada pa u buduće ne može verovati", rekao je ministra spoljnih poslova.

Ministar je ponovio da je osnovni cilj Zapada bio da oslabi Rusiju, da učini da ona ne bude tako moćan igrač na globalnoj političkoj sceni, zbog čega su zapadni političari dugo radili na tome da od Ukrajine naprave "anti-Rusiju". 

Ovo sve potvrđuje da je odluka o započinjanju specijalne vojne operacije u Ukrajini bila prava odluka, zaključio je ministar. Bilo je neophodno sprečiti da Kijev postane stalna pretnja bezbednosti Ruske Federacije, objasnio je Lavrov.

"Ubeđen sam da istorija polako već donosi svoju presudu. Ovim ćemo se i voditi pri kreiranju naše spoljne politike. Oslanjaćemo se isključivo na partnerstva za koja znamo da u njima učestvuju ljudi koji su sposobni da pregovaraju i mogu da drže svoju reč i koji ne pokušavaju da ostvare bilo kakve rezultate u svoju korist na račun kršenja interesa drugih", izjavio je šef ruske diplomatije.

Deviza Rusije je, kako je kazao, balans interesa svih strana sa kojima Rusija sarađuje, dodajući da samo takav pristup može imati perspektivu.