Lavrov: Politika Zapada nosi rizik direktnog sukoba nuklearnih sila

Moskva ponavlja da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, zbog čega nikada ne sme da bude pokrenut, poručio je ruski šef diplomatije i dodao da Ukrajina pokušava da izazove direktan sudar NATO-a i Rusije

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da je politika Zapada, koja je usmerena na potpuno obuzdavanje Rusije, izuzetno opasna, kao i da nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila, piše TASS.

"Na Zapadu se neprestano odvijaju neodgovorne spekulacije da se 'Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine'. U stvari, politika Zapada potpunog obuzdavanja naše zemlje je izuzetno opasna. Ona nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila", naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je istakao da "Moskva iznova ponavlja da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne sme da bude pokrenut". Istovremeno, kako je napomenuo ministar, zapadni političari zaoštravaju retoriku po ovom pitanju i njih treba pitati da li će se taj trend nastaviti i 2023. godine.

"Sa dubokom zabrinutošću primećujemo propagandu u SAD i na Zapadu uopšte, oko teme nuklearnog oružja. Istovremeno, zapadni zvaničnici, kada razgovaraju o mogućnosti upotrebe nuklearnog naoružanja u Ukrajini, pozivaju se na 'određene izjave političkog rukovodstva Rusije'. Ali u stvarnosti takvih izjava nije bilo", rekao je Lavrov.

Ukrajina pokušava da izazove direktan sudar NATO-a i Rusije

Ruski šef diplomatije rekao je da kijevski režim pokušava da uvuče SAD i druge članice NATO-a još dublje u sukob u Ukrajini, računajući na njihov direktan sudar sa Rusijom.

"Kijevski režim pokušava da uvuče Amerikance i druge članice NATO-a još dublje u vrtlog sukoba, u nadi da će frontalni sudar sa ruskom vojskom učiniti neizbežnim. Dovoljno je podsetiti na provokaciju 15. novembra, kada je  ukrajinska protivvazdušna raketa pala na teritoriju Poljske, koju je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski lažno pokušao da predstavi kao rusku", napomenuo je Lavrov.

On je naglasio da je dobro što su Vašington i Brisel tada imali razuma da ne nasednu na ovaj trik, ali i da je incident pokazao da se ukrajinski režim neće zaustaviti.

Šef ruske diplomatije je dodao da Moskva neće prestati da upozorava svoje neprijatelje na Zapadu o opasnosti od eskalacije ukrajinske krize.

"Sa borbenom gotovošću koju su podigli u Kijevu, rizik od nekontrolisanog razvoja situacije ostaje veoma visok. Važno je sprečiti katastrofu", poručio je Lavrov.

SAD i NATO žele da pobede Rusiju "na bojnom polju"

Lavrov je rekao da SAD i njeni NATO saveznici žele da pobede Rusiju na "bojnom polju", kako bi je uništili. 

"Ni za koga više nije tajna da je strateški cilj SAD i njenih saveznika u NATO-u, da pobede Rusiju na 'bojnom polju' kao mehanizam za značajno slabljenje ili čak uništenje naše zemlje. Kako bi ostvarili ovaj cilj, naši protivnici su spremni na sve", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, glavni korisnik "vrućeg sukoba" su SAD, koje nastoje da iz njega izvuku maksimalnu korist u vojno-strateškom smislu i u ekonomskom smislu. Istovremeno, Vašington rešava i važan geopolitički zadatak, a to je da prekine tradicionalne veze između Rusije i Evrope i da dodatno potčini evropske zemlje.

Nemoguća normalna komunikacija sa Bajdenovom administracijom

Ruski šef diplomatije rekao je da Ruska Federacija i SAD ne mogu da održavaju normalnu komunikaciju zbog konfrontacione politike koju vodi administracija američkog lidera Džozefa Bajdena.

"Nemoguće je održati normalnu komunikaciju sa Bajdenovom administracijom, koja za cilj proglašava nanošenje strateškog poraza našoj zemlji", rekao je on i dodao da "konfrontacioni antiruski kurs Vašingtona postaje sve akutniji i sveobuhvatniji".

Ministar je priznao da su "rusko-američki odnosi zaista u krajnje žalosnom stanju, kao i da su praktično zamrznuti krivicom Vašingtona".

"Mi stalno objašnjavamo Amerikancima da namerno pogoršanje međudržavnih odnosa nije naš stil. Međutim, kada uspostavljamo dijalog u bilo kojim okolnostima, polazimo od principa reciprociteta. To jest, postupamo po principu 'oko za oko', ali ne nužno simetrično", istakao je Lavrov.

Razgovori sa SAD oko Ukrajine tek kada Vašington "sazre"

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da razgovara o bezbednosnim pitanjima kako u kontekstu Ukrajine tako i na strateškom planu, kada Vašington "sazre" do tačke uviđanja inferiornosti svoje sadašnje poltike i odsustva alternativa građenju odnosa međusobnog poštovanja sa Rusijom.

"Sa naše strane, spremni smo da razgovaramo o bezbednosnim pitanjima kako u kontekstu Ukrajine tako i na širem, strateškom nivou. Sačekajmo da Vašington "sazre", da shvati inferiornost svog sadašnjeg kursa i nedostatak alternativa za izgradnju odnosa sa nama na uzajamnom poštovanju, ravnopravnoj osnovi, uz obavezno uvažavanje legitimnih ruskih interesa", rekao je šef ruske diplomatije.

Rusija neće sarađivati sa rusofobima

Ruski ministar spoljnih poslova uverio je da će, ako i kada se Evropa oslobodi rusofobije, postojati političari koji će razumeti prednosti ravnopravnog partnerstva sa Ruskom Federacijom.

"Ako i kada evropsku stranu uhvati gorak mamurluk od sadašnjeg rusofobičnog besa, a zatim otrežnjenje, ako se pojave izraziti nacionalno orijentisani političari koji razumeju prednosti ravnopravnog i obostrano korisnog partnerstva sa Rusijom, uveravam vas, sa naše strane neće biti nikakvih problema", dodao je Lavrov.

"Za sada imamo ono što imamo. Mi smo realisti. Nastavićemo da radimo sa onih nekoliko evropljana koji cene prijateljstvo sa nama. Rusija neće sarađivati sa rusofobima", poručio je Lavrov.

SAD prete eliminacijom predsednika Rusije

Lavrov je upozorio da izjave neimenovanih zvaničnika iz Pentagona o nanošenju "udara odrubljivanja glave" Kremlju, zapravo, govori o pretnji eliminacijom šefa ruske države.

"Vašington je otišao najdalje, jer su neki neimenovani zvaničnici iz Pentagona zapravo pretili da će Kremlju naneti 'udarac odrubljivanja glave'. Radi se o pretnji eliminacijom šefa ruske države. Ako takve ideje neko zastupa, ovaj drugi treba da dobro razmisli o mogućim posledicama takvih planova", rekao je Lavrov.

Pored toga, šef ruskog ministarstva spoljnih poslova je podsetio na konfrontacione signale koji dolaze sa Zapada u nuklearnoj sferi.

"Izgleda da su potpuno napustili svaku pristojnost. Zloglasna bivša premijerka Velike Britanije Liz Trus, koja je bez i malo sumnje tokom predizborne debate izjavila da je sasvim spremna da izda naređenje za nuklearni udar. Sve je jasno", naglasio je ruski ministar.

"Da ne spominjemo provokacije kijevskog režima. Ukrajinski predsednik je pristao da zahteva preventivne nuklearne udare NATO zemalja na Rusiju. Ovo takođe prevazilazi granice prihvatljivog", zaključio je Lavrov.