Rusija

Kijev pod velom "zakona i pravde" otima lavru od UPC

Ministarstvo kulture Ukrajine ne namerava da produži zakup hramova Kijevo-pečerske lavre kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi
Kijev pod velom "zakona i pravde" otima lavru od UPCGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Ugovor o besplatnom ograničenom korišćenju verskih objekata koji predstavljaju državnu imovinu, a koji je Ministarstvo kulture Ukrajine sklopilo sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom Moskovske patrijaršije (UPC) ističe 31. decembra, što znači da od prvog januara pravoslavno sveštenstvo neće moći da služi bogosluženja u njima.

Ministarstvo je saopštilo da ne namerava da obnovi zakup kanonskoj UPC verskih objekata koji se nalaze u nacionalnom Kijevsko-pečerskom istorijsko-kulturnom kompleksu.

Prema rečima ministra kulture Ukrajine formirana je komisija za proučavanje pitanja korišćenja imovine Kijevo-pečerske lavre, prenose RIA Novosti.

"Međuresorna vladina komisija proučiće pitanje daljeg korišćenja imovine kompleksa. Nismo u mogućnosti da koristimo crkvenu imovinu pre te provere", dodao je Tkačenko.

Ranije je iguman Kijevo-pečerske lavre, mitropolit višgorodski i černobiljski Pavel Lebed ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom uputio molbu da ne oduzima od kanonske UPC dve glavne crkve.

Zelenski je početkom decembra doneo odluku da se u Ukrajini zabrani delovanje verskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Rusiji, i naložio da se otkrije da li je UPC još uvek povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Teror nad pravoslavnom crkvom

Ukrajinske snage bezbednosti od jeseni su izvršile stotine pretresa u domovima sveštenika kanonske UPC, na desetine njih je privedeno, saopštio je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Progon traje tokom čitavog perioda specijalne vojne operacije, ali velika većina pretresa se desila u jesen. Desetine pravoslavnih sveštenika je privedeno", rekao je on.

Prema Rogovu, i u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Kijeva, postoji pritisak na sveštenike.

"U Zaporožju su sveštenici noćna mora ukrajinskih bezbednjaka. Zaposleni u SBU shvataju da će Zaporožje uskoro biti oslobođeno, pa se, čini mi se, plaše da pređu određenu granicu", rekao je Rogov.

Kako je primetio, ukrajinske vlasti slede konkretne ciljeve.

"Prvi je da nateraju sveštenike da odu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) i tako zadrže sve beneficije. Drugim rečima, veoma velikodušno plaćaju za izdaju. A drugi cilj - sveštenici koji se ne odriču svoje vere i ne žele da idu biće pritvoreni i uhapšeni, čime će se povećati kapacitet za razmenu", objasnio je on.

Rogov je ideju PCU da se UPC preimenuje u Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini nazvao rusofobičnom.

"Jasno je da će određeni deo stanovništva biti agresivniji prema institucijama koje nose rusko ime. Samim tim, neprijatelju će biti lakše da sprovodi represije, ubistva, atentate, smaknuća bez suda i presude i slične zločine. Pritisak na UPC će se samo povećavati, nema sumnje", zaključio je on.

Protojerej Andrej Pavlenko, koga je SBU kidnapovala pod sumnjom da je Rusiji prenosio informacije o ukrajinskoj vojsci, i koji je kasnije pušten na slobodu tokom razmene zatvorenika, izvestio je da se zbog neprestanih pretresa eparhija u Ukrajini pritisak na sveštenike i parohijane UPC samo povećava.

image