Rusija

Kijev šalje plaćenike u Bahmut

U svakom od odreda nalazi se po jedan prevodilac jer borci ne znaju ruski, poručuju iz Narodne milicije LNR
Kijev šalje plaćenike u Bahmutwww.globallookpress.com © Pavlo Pakhomenko

Kijevske vlasti poslale su plaćenike u region grada Bahmuta i Soledara u Donjeckoj oblasti kako bi pružile otpor ruskim snagama, izjavio je za "RIA Novosti" oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

Jake borbe za Bahmut traju već nekoliko meseci, a savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič  priznao je da ukrajinska vojska beleži velike gubitke u tom regionu.

Najveći udari, prema njegovim rečima, zabeleženi su u istočnom delu grada, ali i u gradu Soledaru koji se nalazi južno od Bahmuta. Mediji su javili i da je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov 27. i 28. decembra obišao isturene položaje ukrajinskih trupa u ovoj oblasti, te odredio nove vojne zadatke i nagradio istaknute borce.

Nekoliko dana nakon toga, kako je danas rekao Maročko, "ukrajinska komanda poslala je dodatne odrede za brzo reagovanje koji se sastoje isključivo od stranaca".

U svakom od odreda nalazi se po jedan prevodilac jer borci ne znaju ruski. Trupe su opremljene NATO oružjem, a za prevoz se koriste oklopna vozila "Hamer".

Lider Čečenije i komandant specijalnih snaga "Ahmata" Ramzan Kadirov potvrdio je da Kijev trpi velike gubitke u ovom regionu i dodao da u Ukrajini znaju da će kad-tad morati da predaju grad.

Istakao je i da ruske snage u Soledaru uspevaju da svakoga dana pod svoju kontrolu preuzmu još neki deo grada. Pripadnik Narodne milicije LNR pre nekoliko dana objasnio je da osvajanje Bahmuta teče sporo iz razloga što Moskva nastoji da izbegne što više civilnih žrtava, te deluje pažljivo.

"Situacija na ovom delu fronta je stabilna", ocenio je.

Prema rečima bivšeg savetnika šefa Pentagona Daglasa Makgregora, u regionu Bahmuta gine na hiljadu ukrajinskih vojnika, ali kako je do sada život izgubio veliki broj iskusnih vojnika, u tom pravcu se sada šalju neiskusni borci, tinejdžeri. Njihova obuka trajala je svega dve-tri nedelje.  

Bahmut je važno logističko čvorište koje ukrajinska vojska na teritoriji Donbasa koristi za snabdevanje.

image