Putin čestitao praznike samo Vučiću i Orbanu u celoj Evropi

Predsednik Rusije neće čestitati Novu godinu liderima neprijateljskih zemalja, poručili su iz Kremlja

Od svih evropskih lidera, samo su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban našli na spisku onih kojima su iz Kremlja stigle čestitke za predstojeće praznike.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije praznike, uz napomenu da su srpsko-ruski odnosi ove godine nastavili da se razvijaju na principima strateškog partnerstva, navodi se na zvaničnom sajtu Kremlja.

Ojačana je praktična saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi. Produbljeno je poverenje u političkom dijalogu i uspešno se razvijaju međunarodni i regionalni poslovi, što je posebno traženo u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji.

Interesantno je da je čestitku dobio i Viktor Orban, iako je Mađarska uvela sankcije Rusiji, ali uz česte kritike ovakvih zapadnih metoda. 

Vladimir Putin istakao je u čestitki mađarskom premijeru da uprkos teškoj međunarodnoj situaciji odnosi dve zemlje održavaju pozitivan trend. 

Bez čestitke za neprijateljske zemlje

Vladimir Putin poželeo je srećnu Novu godinu i Božić brojnim svetskim liderima. Telegrami su upućeni liderima Abhazije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana i Južne Osetije, Bolivije, Brazila, Mađarske, Venecuele, Indije, Vijetnama, Kine, Kube, Republike Nikaragve, Sirije i Turske.

Pres služba Kremlja je napomenula da Putin neće čestitati Novu godinu liderima neprijateljskih zemalja sa kojima zapravo nema kontakata.

Na listi nedostaju francuski predsednik Emanuel Makron, nemački predsednik Olaf Šolc i američki predsednik Džo Bajden, s tim da ni oni sami nisu poslali čestitke Rusiji.

"Sada zapravo nemamo nikakve kontakte sa njima. A s obzirom na neprijateljske akcije koje oni kontinuirano preduzimaju, predsednik im neće čestitati", objasnio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na kraju prošle godine Putin je SAD-u čestitao Novu godinu uz napomenu da Rusija i SAD, kao zemlje koje snose posebnu odgovornost za međunarodnu i regionalnu stabilnost, mogu i treba konstruktivno da komuniciraju, udružujući snage pred brojnim izazovima i pretnjama sa kojima se čovečanstvo suočava, podsećaju "RIA Novosti".