Rusija

Putin: Nećemo dozvoliti da Zapad podeli i oslabi Rusiju preko ukrajinskog naroda

Ruski predsednik čestitao građanima Novu godinu
Putin: Nećemo dozvoliti da Zapad podeli i oslabi Rusiju preko ukrajinskog naroda© Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Vladimir Putin uputio je novogodišnju čestitku Rusima, ali ne sa pozadinom Kremlja, već vojnicima, od kojih su mnogi na uniformama imali državna priznanja, prenosi TASS.

"Završava se 2022. godina. Bila je to godina teških, neophodnih odluka, najvažnijih koraka ka sticanju punog suvereniteta Rusije i moćne konsolidacije našeg društva", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, "to je bila godina koja je mnogo toga stavila na svoje mesto, jasno odvojila hrabrost i herojstvo od izdaje i kukavičluka, pokazala da nema veće sile od ljubavi prema porodici i prijateljima, odanosti prijateljima i drugovima, odanosti svoje Otadžbine".

"Zajedno gradimo i stvaramo. Glavna stvar je sudbina Rusije. Odbrana otadžbine je naša sveta dužnost prema našim precima i potomcima", poručio je Putin.

On je prošlu godinu nazvao godinom ključnih događaja koji postavljaju temelje za budućnost i nezavisnost.

Rusi nikada neće dozvoliti raskol Ruske Federacije

Putin je naglasio da je Zapad lagao o miru, kao i da cinično koristi Ukrajinu i njen narod za cepanje Rusije.

"Zapad je lagao o miru, ali se spremao na agresiju, a danas to priznaje otvoreno, više se ne stidi. Cinično koriste Ukrajinu i njen narod da oslabe i cepaju Rusiju. Nikada nikome nismo dozvolili i nećemo dozvoliti da to uradi", naglasio je ruski lider.

On je dodao da je Rusiji objavljen pravi sankcioni rat, a da oni koji su ga započeli su očekivali potpuno uništenje zemlje, koje se nije dogodilo.

"Ove godine nam je objavljen pravi sankcioni rat. Oni koji su ga započeli očekivali su potpuno uništenje naše industrije, finansija, transporta. To se nije desilo, jer smo zajedno stvorili pouzdanu liniju sigurnosti", istakao je Putin.

Nezavisna i sigurna budućnost zemlje zavisi samo od Rusa

Ruski predsednik je rekao da veruje da će Rusija ostati velika, nezavisna, da će ići samo napred, kao i da suverena budućnost Rusije zavisi od samih Rusa.

"Uvek smo znali, a danas smo ponovo uvereni da suverena, nezavisna, sigurna budućnost Rusije zavisi samo od nas, od naše snage i volje! Verujem da će Rusija ostati velika, nezavisna i da će ići samo napred", naglasio je on.

Putin je dodao da je odlazeća godina donela velike, kardinalne promene kako za Rusiju, tako i za ceo svet.

"Prošla godina bila je ispunjena nemirima, strepnjama i brigama. Ali naš višenacionalni narod, kao što je to bio u svim teškim vremenima ruske istorije, pokazao je hrabrost i dostojanstvo, rečju i delom podržao je branioce otadžbine, naše vojnike i oficire, sve učesnike specijalne vojne operacije", rekao je ruski predsednik. 

Kako je naveo, Rusi se udružuju da sami pomognu drugima, bez ikakvih formalnih uputstava, kao i da građani, posebno pružaju pomoć stanovnicima Donbasa.

"Smatram veoma važnim što su u protekloj godini osobine kao što su milosrđe, solidarnost i aktivno reagovanje dobile poseban značaj u našem narodu. Sve više građana oseća potrebu da pomogne drugima. Oni se udružuju, bez ikakvih formalnih uputstava. Želim da vam se zahvalim za osetljivost, odgovornost i dobrodušnost", rekao je ruski lider.

Rusija će učiniti sve da pomogne porodicama poginulih boraca

Ruski predsednik rekao je da razume i svim srcem deli bol porodica poginulih vojnika, zahvalivši svim vojnicima na službi. 

"Razumem koliko je teško sada, u novogodišnjoj noći, njihovim ženama, sinovima, ćerkama, njihovim roditeljima, koji su odgajali prave heroje. Svim srcem delim vaš bol i molim vas da prihvatite iskrene reči podrške. Učinićemo sve da vam pomognemo da odgajate svoju decu, da im date pristojno obrazovanje, da steknu profesiju", rekao je on.

Putin je skrenuo pažnju da je Nova godina najpovoljniji trenutak da se sve sitne zamerke ostave u prošlosti, a da se najdražima ispričaju svoja nežna osećanja.

"Neka nam svima ove iskrene reči i plemenita osećanja daju što više duhovne snage, uverenja da ćemo zajedno prebroditi sve teškoće i sačuvati svoju zemlju velikom i nezavisnom, samo ćemo ići napred, pobeđivaćemo, zarad naših porodica i zarad Rusije", zaključio je ruski lider.

image