Nemci jasni: Zapad da ubedi Kijev da pregovara sa Moskvom

Ulazak Ukrajine u EU i NATO nepotreban, smatraju građani Nemačke

Skoro trećina Nemaca veruje da Zapad treba da ubedi Kijev da započne pregovore o prekidu vatre sa Moskvom, pokazalo je istraživanje agencije "JuGov" za nemački list "Velt".

Prema rezultatima, 31 odsto ispitanika smatra da zapadne zemlje treba da izvrše pritisak na Ukrajinu da uđe u mirovne pregovore, dok 50 posto ocenjuje da isključivo ukrajinska vlada treba da donese odluku da li će pregovarati sa Rusijom.

Oko 31 posto ispitanih podržava pristupanje Ukrajine EU i NATO, nakon zaključenja mirovnog sporazuma. Još 13 procenata smatra da Ukrajina treba samo da uđe u EU, dok 10 odsto misli da je pristupanje NATO-u dovoljno.

Oko 26 posto ispitanih ocenilo je da je ulazak Ukrajine u EU i NATO nepotreban. 

Podsećamo, Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, kao odgovor na pozive na pomoć iz Donjecke i Luganske narodne republike. Ruska i ukrajinska delegacije su od tada učestvovale u nekoliko rundi mirovnih pregovora, ali su pregovori završili u ćorsokaku. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbio je da pregovara sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin na funkciji, ali je kasnije promenio stav i izneo uslove za početak dijaloga u video izjavi objavljenoj 8. novembra, ubrzo nakon što su se u SAD pojavili izveštaji u medijima da je Bajdenova administracija podsticala Kijev da pokaže spremnost da pregovara sa Moskvom.