Rusija

Gruško: Primorati Prištinu da odustane od destabilizacije Balkana

Vlasti tzv. Kosova moraju da se prisile kako bi odustale od svojih militantnih planova, kao i da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma, poručio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Gruško: Primorati Prištinu da odustane od destabilizacije Balkanawww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da vlasti tzv. Kosova idu ka eskalaciji, kao i da zapadne zemlje treba da izvrše pritisak na Prištinu i nateraju je da odustane od svojih militantnih planova, prenose "RIA Novosti".

"Sa velikom zabrinutošću pratimo razvoj situacije na tvz. Kosovu i oko njega. Vidimo da kosovske 'vlasti' idu ka eskalaciji, a nama je očigledno da se oslanjaju na podršku, otvorenu i skrivenu, svojih nalogadavaca, pre svega Evropske unije i Vašingtona", rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, "svi oni koji utiču na tok delovanja tzv. Kosova treba da izvrše pritisak u pravcu pronalaženja političkog rešenja".

"Pre svega, treba primorati Prištinu da odustane od svojih militantnih planova, koji su usmereni na destabilizaciju Balkana, i da ispuni sve ranije preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, koji predviđa stvaranje zajednice srpskih opština kao centralni element u rešavanju kosovskog problema", zaključio je Gruško.

Ranije je, u intervjuu za nemački list "Velt", premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti pozvao na veće prisustvo NATO trupa na 'Kosovu', "zarad jačanja mira i bezbednosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana". 

 

 

 

image