Rusija

Litvanci pozivaju na bojkot ruske kulture; Zaharova: Vi ste u mentalnom karantinu već duže vreme

Kajris, vi ste ministar za nedostatak kulture, poručila je portparolka Kremlja litvanskom ministru kulture Simonasu Kajrisu
Litvanci pozivaju na bojkot ruske kulture; Zaharova: Vi ste u mentalnom karantinu već duže vremewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je litvanskom ministru kulture Simonasu Kajrisu da je on dugo u mentalnom karantinu, sudeći po njegovim izjavama.

Zaharova je reagovala na njegovu izjavu da bi Litvanci trebalo da blokiraju ruska umetnička dela koja su ranije smatrali "prihvatljivim", sve dok traje sukob u Ukrajini.

"Simonas, ministar za nedostatak kulture, obradovaću vas - dugo ste u mentalnom karantinu, sudeći po vašim izjavama. Hvala što ste se oglasili. Iskreno, dugo smo se zbunjivali oko vaše dijagnoze. Vaše samoprepoznavanje je dostojno nagrade. Ne znam samo koje, Nobelove ili Darvinove", napisala je Zaharova na svom telegram kanalu.

Ministar kulture Litvanije Simonas Kajris pozvao je Litvance da ne uživaju u ruskoj kulturi sve dok traje sukob u Ukrajini, prenosi "Gazeta". 

"Moskva koristi rusku kulturu kao 'oružje' tako što šalje ruske umetnike pop kulture u Litvaniju na datume koji su za nas važni. Zalažem se za mentalni karantin", izjavio je Kajris za nacionalnu televiziju "LRT".

Prema njegovim rečima, i pojedinci i institucije treba da pokažu ličnu svest, dodajući da se "moraju napustiti umetnička dela koja su se ranije činila prihvatljivim".

On je takođe pohvalio litvanske ličnosti iz kulture, koje su "svesno odgovorile" na preporuke ministarstva.

Sličan prkosan stav prema ruskoj kulturi zauzela je i šefica filmskog festivala "Scanorama" Grazina Arlickaite, koja je pozvala na "pametan bojkot" ruske kulture.

Bivši šef litvanskog Nacionalnog teatra opere i baleta Gintautas Kevisas rekao je da je "kultura, baš kao nafta, oružje Rusije" dodajući da je "s obzirom da je oružje, sve jasno".

Brojne zapadne kulturne institucije uklonile su dela povezana sa Rusijom kao odgovor na sukob. Kardifski filharmonijski orkestar u Velsu izbacio je muziku ruskog kompozitora Petra Čajkovskog sa koncerta, a Kraljevska opera otkazala je turneju Boljšog baleta, dok je "Netfliks" pauzirao prikazivanje filma "Ana Karenjina".

image