Patrijarh Kiril pozvao na božićno primirje u Ukrajini

Patrijarh moskovski i cele Rusije apelovao je da mir počne u 12 sati popodne na Badnji dan i traje do 8. januara kako bi pravoslavni hiršćani mogli da odu na bogosluženja

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril pozvao je rusku i ukrajinsku stranu da proglase primirje za Božić. 

"Ja, Kiril, Patrijarh moskovski i cele Rusije, pozivam sve strane koje učestvuju u sukobu da prekinu vatru i dogovore božićno primirje od 12 sati popodne 6. januara do 12 sati posle ponoći 7. januara, kako bi Pravoslavci mogli da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na dan Rođenja Hristovog", navodi se u apelu koji je objavljen na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril je nakon početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini izjavio da Rusiju pokušavaju da razdele oni koji se rukovode antihrišćanskim motivima i žele da "izbrišu lik Božiji iz čoveka".

Patrijarh Kiril je ranije govorio da od Rusije, koja brani prave vrednosti, zavisi sudbina svetske civilizacije.

"Budućnost sveta u punom smislu te reči zavisi od budućnosti naše otadžbine, našeg naroda, naše crkve, jer naša otadžbina danas brani one vrednosti koje postavljaju barijeru otpadništvu, odnosno kretanju ka kraju vremena pod vlašću antihrista", rekao je patrijarh u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.