Putin naredio prekid vatre za Božić, Ukrajina ne želi primirje

Ruski predsednik naložio je ministru odbrane da uspostavi primirje za vreme božićnih praznika

Predsednik Rusije Vladimir Putin je naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede prekid vatre duž cele linije fronta u Ukrajini od 12 časova na Badnji dan do 8. januara. 

"S obzirom na apel Njegove Svetosti Patrijarha Kirila, poručujem ministru odbrane Ruske Federacije da prekine vatru duž cele linije fronta sa Ukrajinom u periodu od 12 časova popodne 6. januara do 8. januara", navodi se u saopštenju predsednika Rusije.

Kremlj je napomenuo da u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje, pa Rusija poziva ukrajinsku stranu da im pruži mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i Božić.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova javilo je da Ukrajina za sada nije pominjala obustavu neprijateljskih dejstava, a u Kijevu su odlučni da eskaliraju sukob. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da ukrajinske vlasti nisu poslale predlog ni za novogodišnje primirje.

Ukrajina ne želi primirje

Oglasio se savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je rekao da Ukrajina smatra da je poziv za mir za vreme božićnih praznika zamka i da ga Ukrajina ne želi.

"Ruska pravoslavna crkva pravoslavnom svetu nije nikakav autoritet već deluje kao 'ratni propagandista'. Ruska pravoslavna crkva poziva na genocid nad Ukrajincima, podstiče masovna ubistva i insistira na još većoj militarizaciji Ruske Federacije. Dakle, izjava RPC o božićnom primirju je cinična zamka i element propagande", napisao je Podoljak na Tviteru.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je danas i rusku i ukrajinsku stranu da proglase primirje za vreme božićnih praznika.

"Ja, Kiril, Patrijarh moskovski i cele Rusije, pozivam sve strane koje učestvuju u sukobu da prekinu vatru i dogovore božićno primirje od 12 sati popodne 6. januara do 12 sati posle ponoći 7. januara, kako bi Pravoslavci mogli da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na dan Rođenja Hristovog", navodi se u apelu koji je objavljen na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je krajem decembra prošle godine izjavio da je Rusija ušla u sukob u Donbasu jer su kijevske vlasti i zapadne zemlje ignorisale sve pokušaje ruske strane da mirno reši konflikt.

On je priznao da sa dubokim bolom doživljava ono što se dešava, ali je napomenuo da krivicu za raspirivanje sukoba snose pre svega oni koji su za cilj postavili da unište jedinstvo Svete Rusije, jedinstvo ruskog naroda i pravoslavne vere.

Rusko Ministarstvo odbrane izdalo je naređenje o režimu prekida vatre od 6. do 7. januara.

"U skladu sa uputstvima ruskog predsednika Vladimira Putina, trupama su date instrukcije o prekidu vatre duž cele linije između strana u Ukrajini u trajanju od 36 sati od 6. januara od 12.00 časova do 7. januara do ponoći", navodi se u saopštenju.