Evropa, Amerika i Zelenski ne žele primirje? Kremlj: Ako prekrše, odgovorićemo

Na uspostavljanje primirja u Ukrajini na Božić reagovali su američki predsednik, predstavnici Pentagona, Evropske unije, ali i zvaničnog Kijeva

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je sumnju da odbijanje primirja koje je Rusija predložila, od strane savetnika predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihaila Podoljaka, odražava stav ukrajinskog lidera, javio je Interfaks.

"Teško nam je da procenimo da li Podoljakovo mišljenje odražava stav predsednika Ukrajine", rekao je Peskov, preneo je Rojters.

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin zapretio je da će ruska vojska odgovoriti ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre.

"Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelja! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelju u ovim prazničnim satima da poboljša svoje pozicije na liniji razdvajanja", napisao je Pušilin na svom telegram kanalu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa.  

 Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima.

Zelenski je govorio na ruskom, a ne na ukrajinskom poručivši da Rusija primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka.  

Zelenski je napomenuo da će rat biti završen kad ruski vojnici napuste Ukrajinu ili kad ih ukrajinski vojnici izbace, preneo je Rojters.

Bajden i Pentagon sumnjičavi

Povodom najave predsednika Rusije Vladimira Putina da na pravoslavni Badnji dan i Božić Moskva uspostavi primirje sa Kijevom, oglasio se predsednik Amerike Džozef Bajden koji smatra da je to pokušaj ruskog kolege da "dođe do daha".

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, je, takođe, saopštio da je svet duboko skeptičan prema Putinovom pozivu, "a značajan skepticizam postoji u SAD i širom sveta".

"S obzirom na to da Rusija dugo širi propagandu i dezinformacije i nemilosrdno napada ukrajinske gradove i civile, fokus SAD ostaje na podršci Ukrajini", preneo je Rojters. 

I iz Evropske unije ne veruju u jednostrano najavljen prekid vatre u Ukrajini. 

Piter Stano, zvanični predstavnik Evropske spoljne službe ocenio je da privremena obustava vatre ne menja činjenicu da Rusija nezakonito okupira deo teritorije Ukrajine i vrši nelegitimnu agresiju kršeći Povelju UN i međunarodnog prava.

"S obzirom na nedostatak poverenja u sve što dolazi iz Kremlja, to ne može da se promeni. Da bi jednostrano proglašenje primirja bilo ubedljivo, potrebno je da vidimo konkretne akcije Rusije, na primer, pravi prekid vojnih napada, povlačenje trupa i opreme iz cele Ukrajine“, rekao je Stano.

Sličan stav izrazila je i šefica diplomatije Nemačke Analena Berbok.

"Takozvani prekid vatre neće doneti ni slobodu ni sigurnost ljudima koji žive u svakodnevnom strahu pod ruskom okupacijom. Zato ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajince da ponovo žive u miru i samoopredeljenju", napisala je Berbokova na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, izjavio je da će do primirja doći tek kada Rusija napusti teritorije u Ukrajini koje je zauzela. Zelenski još uvek nije komentarisao primirje.

Prekid vatre duž cele linije borbenog dejstva u zoni specijalne vojne operacije od 6. januara u 12.00 sati do 7. januara u 24.00 sata biće na snazi zbog obeležavanja Božića, naloženo je ministru odbrane Sergeju Šojguu, a posle apela patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila.