Medvedev: Kijev odbio ruku hrišćanskog milosrđa

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti rekao je da je priznanje Kijeva da neće obustaviti neprijateljstva za vreme božićnih praznika olakšavajuća stvar za rusku vojsku jer se makar neće suočiti sa novim porblemima i lukavstvima

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je Kijev, odbijajući božićno primirje koje je predložila Moskva, odbacio "ruku hrišćanskog milosrđa". Međutim, za rusku vojsku u ovoj situaciji njihovo priznanje znači da se neće suočiti sa dodatnim problemima i licemerjem, dodao je.

"Ukrajincima je za veliki praznik pružena ruka hrišćanskog milosrđa. Njihove vođe su to odbile. Mislim da je u tom trenutku većina naših vojnika koja učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji odahnula. Manje problema i obmana", napisao je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je izjavio da mu je žao ljudi kojima je onemogućeno da za praznik odu u crkvu.

"Ali svinje nemaju nikakvu veru i urođeni osećaj zahvalnosti. Oni razumeju samo grubu silu i alavo traže pomije od gospodara. U tome je ključ njihove dresure. A u tom duhu će zapadni svinjari i nastaviti", napisao je on.

Prema njegovim rečima, čak su i "nepismena nemačka ženturača Burbok i brojni drugi posmatrači evropskog svinjca uspeli da se izlupetaju i objave primirje neprihvatljivim".

"Pa, da - naslednici nacista nikada nisu štedeli ni ljude ni životinje. Nije im strano", zaključio je Medvedev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče, nakon apela patrijarha Kirila, naložio da se uvede prekid vatre duž cele linije fronta u zoni specijalne vojne operacije od 12 časova popodne 6. januara do 8. januara.

Ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu izdao odgovarajuće uputstvo, a ukrajinske vlasti su negativno reagovale na ideju o prekidu vatre za Božić.