Stupilo na snagu Božićno primirje, NATO granate na Donjeck; "Satanizam protivnika ponovo otkriven"

Naredba ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre izdata je juče nakon apela poglavara ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila

Prekid neprijateljstava u Ukrajini koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin uoči pravoslavnog Božića, jutros je stupio na snagu. Rusija će primirje poštovati 36 sati, od 12.00 časaova 6. januara do ponoći 7. januara.

Ukrajinske trupe su jutros dva puta granatirale Donjeck nakon početka privremenog prekida vatre, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

"Zabeležena je vatra u 10 sati, ispaljeno je šest granata kalibra 155 mm", navodi se u objavi centra i dodaje da je i nakon pola sata na isto mesto bačeno još 4 NATO raketa.

Ukupno je ispaljeno deset NATO granata koje su izuzetno precizne, i koje su u Petrovskoj ulici nanele veliku materijalnu štetu. Reporter TV kanala iz Donjecka"Rusija 24" obavestio je da je cela ulica uništena i da je 15 domova potpuno srušeno.

Prema njegovim rečima, situacija je trenutno mirna, i kako navodi ukrajinski političari tvrde da mira neće biti, a ova akcija je dokaz da se ukrajinski vojnici neće libiti da koriste situaciju da napadnu.

Putinova naredba o prekidu vatre izdata je juče nakon apela patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve.

"Pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid neprijateljstava i pruži pravoslavnim hrišćanima priliku da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na Božić", navodi se u saopštenju Kremlja.

Kadirovljev komandant: Satanizam protivnika ponovo se otkrio

Komadant specijalnih snaga "Ahmat" general Apti Alaudinov rekao je da je ruski predsednik i vrhovni vojni komadant Vladimir Putin, pravi verujući hrišćanin koji je uradio ono što je hrišćanin trebalo da uradi – ponudio privremeno primirje.

"Šef naše države, vrhovni komandant Vladimir Vladimirovič Putin je pravi verujući hrišćanin, njegovi postupci odgovaraju zahtevima njegove vere. I to što neprijatelj ove postupke doživljava na neprikladan način za hrišćane, nije razlog za paniku. On je uradio ono što je hrišćanin trebalo da uradi – ponudio je privremeno primirje. Ali to ne znači da ćemo napustiti svoje pozicije i da ćemo otići", napisao je Alaudinov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, svi borci su bili i biće na svojim pozicijama, na prvoj borbenoj liniji, kao i da dok neprijatelj ne počne da puca na njih, po naređenju Vrhovnog komandanta, oni to neće činiti samoinicijativno.

"Satanizam protivnika ponovo se otkrio, kada je neprijatelj odbio primirje. Ovo je dodatni dokaz za one koji još sumnjaju u ono što se dešava u svetu. U stvari, proglašeno primirje je potrebnije američkom potrčku koji se krije u bunkeru u zapadnoj Ukrajini. Išli smo napred, i idemo napred", poručio je on.

On je dodao da ne smeju da podlegnu provokacijama obaveštajnih službi SAD i evropskih država Amerike, kao i da ni u kom slučaju ne treba paničiti i očajavati.

"Mi ćemo pobediti! Definitivno! Ne sumnjajte u to. Ništa ne može pokolebati naše raspoloženje, naše duhovno stanje, naš duh i snagu! Da, pobede neće biti danas ili sutra, jer je treći svetski rat u toku i nemoguće ga je brzo okončati. Glavno je da imamo dovoljno snage, hrabrosti i odlučnosti da pobedimo!", zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede prekid vatre duž cele linije fronta u Ukrajini od 12 časova na Badnji dan do 8. januara. 

"S obzirom na apel Njegove Svetosti Patrijarha Kirila, poručujem ministru odbrane Ruske Federacije da prekine vatru duž cele linije fronta sa Ukrajinom u periodu od 12 časova popodne 6. januara do 8. januara", navodi se u saopštenju predsednika Rusije.

Kremlj je napomenuo da u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje, pa Rusija poziva ukrajinsku stranu da im pruži mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i Božić.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova javilo je da Ukrajina za sada nije pominjala obustavu neprijateljskih dejstava, a u Kijevu su odlučni da eskaliraju sukob. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da ukrajinske vlasti nisu poslale predlog ni za novogodišnje primirje.

Kijev je odbacio poziv za primirje, dok su ga zvaničnici nazvali "licemernim". Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tu ponudu opisao kao vojnu prevaru.

Zapadni pokrovitelji Ukrajine takođe su odbacili predlog o primirju.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da ta zemlja neće voditi nikakve pregovore sa Rusijom o božićnom primirju.