Ekonomist: Evropa pada u recesiju, Rusija izbegla ekonomski kolaps

Podaci pokazuju jačanje ruske ekonomije, uprkos brojnim problemima sa kojima se suočava

Ekonomski rat Rusije i Zapada u delikatnom je trenutku, piše "Ekonomist". Dok se Evropa tetura ka dubokoj recesiji, ekonomska situacija u Rusiji se poboljšava.

Zapadne sankcije, pokrenute kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, naškodile su dugoročnim ekonomskim mogućnostima Rusije.

Blokiranje pristupa inostranoj tehnologiji i stručnom kadru ne samo da je uticao na razvoj devete najveće svetske ekonomije, već ga je prepolovio, prema nekim procenama.

Proizvodnja nafte i gasa, glavnog stuba ruske ekonomije, je nekih tri procenta manja nego pre vojne operacije i mogla bi dodatno da padne kada evropski embargo stupi na snagu krajem godine.

U prvih šest meseci sukoba, između 250.000 i 500.000 Rusa napustilo je zemlju, kaže konsultant iz "Kapital ekonomiksa" Lijam Pič i dodaje da su mnogi od njih visokoobrazovani i bili su dobro plaćeni.

Odluka predsednika Vladimira Putina da proglasi delimičnu mobilizaciju dodatno je zadala udarac ruskoj ekonomiji, navodi "Ekonomist" i dodaje da su ljudi pojurili u banke da podignu ušteđevinu iz straha od budućnosti.

List procenjuje da su Rusi u septembru podigli nekih 14 milijardi dolara iz banaka, a da je još 300.000 njih napustilo zemlju.

Dalje smanjenje broja radnika dovelo je do manjka radne snage što je doprinelo inflaciji. Stopa inflacije oštro je pala ali su cene robe, naročito u sektorima koji zavise od broja radne snage, drastično skočile.

Uprkos svemu tome, recesija u Rusiji je završena. Iako mnogi sumnjaju u tačnost zvaničnog BDP-a, taj utisak se može steći na osnovu aktivnosti čitavog niza izvora.

Banka "Goldman Saks" ima "indikator trenutne aktivnosti" koji pokazuje kako ekonomije napreduju iz meseca u mesec. Njihovi podaci pokazuju živahnu aktivnost u Rusiji, mnogo življu nego u velikim evropskim zemljama.

Automobilska industrija koja je pre nekoliko meseci gotovo zamrla, sada se ponovo pokreće što znači da su proizvođači uspeli da prikupe sirovine i zalihe iz drugih zemalja, a ne sa Zapada. Mesečni uvoz robe u Rusiju već sada je premašio prošlogodišnji prosek.

Međunarodni monetarni fond je u svojoj najnovijoj prognozi podigao ekonomske procene za Rusiju. U aprilu se smatralo da će ruski BDP pasti za 8,5 procenata. Sada se očekuje pad od 3,4 posto.

Ekonomski podaci pokazuju i da će Rusija moći da nastavi sa svojom specijalnom vojnom operacijom. Vlada je krajem septembra predstavila nacrt budžeta za 2023-2025. godinu.

Prema rečima Eline Ribakove iz industrijske grupe Institut za međunarodne finansije, taj nacrt budžeta predviđa ratne troškove u narednih nekoliko godina, a naročito na unutrašnju bezbednost.

To znači, zaključuje "Ekonomist" da je Rusija izbegla ekonomski kolaps koji je Zapad očekivao.