Rusija

Većina stranih kompanija ostala u Rusiji

Oni koji su ostali veruju u dobre izglede razvoja privrede Rusije a oni koji su otišli gube milijarde dolara, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin
Većina stranih kompanija ostala u Rusiji© AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Na ruskom tržištu ostalo je 75,9 odsto stranih kompanija, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Takva njihova odluka dovoljno govori. Oni koji su ostali veruju u dobre izglede razvoja privrede Rusije, zadovoljni su poslovnom klimom. Oni koji su otišli gube milijarde dolara", ocenio je Volodin, prenose "RIA Novosti".

Tržište su zauzela domaća preduzeća, koja povećavaju obim proizvodnje, dodao je političar i naveo da je tako proizvodnja odeće povećana za 42 odsto, a proizvodnja lekova za 15 odsto.

Kako je rekao Volodin važno je da poslovanje bude nacionalno orijentisano, da zarađena sredstva ostaju u zemlji i koriste se za razvoj. Mnoge strane kompanije su pod pritiskom sankcija najavile povlačenje iz Rusije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Istovremeno, neki, poput američke kompanije Mekdonalds, preneli su posao na lokalne partnere i nastavljaju da rade pod novim imenom, dok drugi pregovaraju o prodaji celokupne imovine.

Modne kuće poput "Prade", "Ermesa", "Šanela" privremeno su zatvorile svoje butike u Rusiji.

Rusko tržište napustili su i najveći proizvođači mašina i elektronike, ali se njihovi proizvodi isporučuju u sklopu paralelnog uvoza. U istom režimu, automobili se takođe uvoze u zemlju, dok su svi uobičajeni strani proizvođači automobila prijavili obustavu isporuka Rusiji. Samo su "Reno", "Nisan" i "Mercedes" zvanično napustili Rusiju.

image