Rusija

Pušilin: Sve smo bliže oslobođenju Bahmuta

Šef Donjecke Narodne Republike kaže da je vojska prešla iz istočnog u zapadni deo grada gde se trenutno vode glavne bitke
Pušilin: Sve smo bliže oslobođenju Bahmutawww.globallookpress.com © Nicolas Cleuet

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas za "Prvi kanal" da su Rusi veoma blizu potpunog oslobođenja Bahmuta, te da je vojska prešla iz istočnog u zapadni deo grada gde se trenutno vode glavne bitke. 

U isto vreme, britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je danas informaciju da su Oružane snage Rusije najverovatnije preuzele kontrolu nad najvećim delom istočnog Bahmuta nakon jačeg prodora koji je bio ostvaren u poslednja četiri dana.

Bitke u gradu Bahmutu i mestu Soledaru koje se nalazi severno od tog grada trenutno su glavna tačka na istočnom delu fronta, što potvrđuju i ruski i ukrajinski mediji. Britanski obaveštajci, kako je preneo Rojters, smatraju da "ruske snage pokušavaju da opkole Bahmut sa severa putem preuzimanja Soledara i na taj način poremete ukrajinske linije komunikacije".

Pušilin dodaje da će oslobođenje Soledara biti dobar podstrek za oslobođenje Bahmuta, ali i ostalih teritorija.

"Ne treba zaboraviti ni na Seversk, gde su i neprijateljska utvrđenja takođe prilično ozbiljna. Svesni smo da će se posle oslobođenja Artjomovska (Bahmuta) otvoriti put za dalje oslobađanje teritorija republike, uključujući i region koji se nalazi u pravcu Kramatorska", objasnio je političar. Ipak, kako je kazao, ovaj uspeh ostvaruje se po veoma visokoj ceni.

U međuvremenu, Telegram kanal "Ribar" (Rыbarь) saopštio je da su jedinice "Vagner"-a uspele da prodru u centralni deo grada i obrazuju klinove u njegovim zapadnim delovima. Ostale jedinice ruske armije u koordinaciji sa "vagnerovcima" izvode obuhvatni napad sa severa i juga u cilju potpune izolacije ukrajinske armije u garnizonu Soledar. 

Ruska armija je u ovom momentu okružila centar Soledara sa zapada, juga i severa čime se znatno smanjuje mogućnost snabdevanja ukrajinskih snaga koje se nalaze u gradu, prenose Telegram kanali.

Fokus ruske vojske je na Soledaru, zbog čega su ruske trupe koje se bore u Bahmutu pojačale dejstvo kako bi vezale ukrajinske snage za ovaj prostor, dok se ne raščisti situacija u Soledaru. 

Pres služba ruskog biznismena i osnivača privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina objavila je danas informaciju da, uprkos tvrdnjama koje se mogu naći u medijima, Ukrajinci ne napuštaju položaje u Bahmutu i Soledaru, za koje se, kako je rekao, hrabro bore.

"U zapadnim delovima periferije Soledara vode se teške krvave bitke. Oružane snage Ukrajine časno se bore kako bi odbranili teritoriju Soledara", kazao je biznismen.

Prema njegovim rečima, nisu tačne ni informacije da je ukrajinske Služba bezbednosti u ovaj region poslala ljude kako bi se sprečilo bekstvo vojnika sa fronta.

"Budimo iskreni jedni prema drugima. Ovo nije istina. Ukrajinska vojska se hrabro bori za Bahmut i Soledar", navodi se u zvaničnom saopštenju na Telegramu.

Ruski vojni korespondent Jevgenij Podubnij izvestio je danas da trenutna situacija na frontu kod Soledara ne ide u korist Oružanih snaga Ukrajine, te da ruske snage kontrolišu put od Bahmuta do Soledara koji je, kako on kaže, od presudnog značaja.

Zbog toga je operativno snabdevanje ukrajinske vojske narušeno i ovo bi, prema njegovoj proceni, trebalo da dovede do željenog rezultata pre ili kasnije.

image