Antonov poručio Pentagonu: De fakto učestvujete u sukobu na strani nacista

Pravi cilj američke administracije je da nanese što više štete Rusiji na bojnom polju od ruke Ukrajinaca, poručio je ruski ambasador u Vašingtonu

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da odluka Pentagona da obuči ukrajinsku vojsku u korišćenju PVO sistema "patriot" potvrđuje umešanost SAD u sukob u Ukrajini, prenosi TASS.

"Odluka vojnog resora SAD da organizuje kurs obuke u vojnoj bazi 'Fort Sil' u Oklahomi je još jedna potvrda de fakto učešća Vašingtona u ukrajinskom sukobu na strani nacističkih zločinaca iz Kijeva", rekao je on.

Istovremeno, Antonov je naglasio da Rusija uspeva da prenese američkim stručnjacima informacije o opasnosti od takvih akcija Vašingtona.

"Važno je da naši napori da skrenemo pažnju Amerikancima na pravu opasnost od takvih namera Bele kuće, postepeno nailaze na razumevanje u lokalnoj stručnoj zajednici. Na primer, čitaoci 'Vašington post-a' otvoreno su priznali da obuka pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u SAD znači povećanje američkog učešća u konfrontaciji", istakao je Antonov.

Prema njegovim rečima, američka administracija više nije ograničena na jačanje odbrambenog potencijala Kijeva, već da prebacuje novo naoružanje kako bi povećala njene ofanzivne sposobnosti.

On je dodao da poslednji argument pokazuje da je Vašington namerno obmanuo ceo svet, govoreći o želji da se ojača sposobnost Ukrajine da se odbrani.

"Pravi cilj američke administracije je da nanese što više štete Rusiji na bojnom polju od ruke Ukrajinaca", naglasio je ruski diplomata.

Prethodno je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao da će SAD sledeće nedelje početi obuku ukrajinske vojske u korišćenju i održavanju sistema "patriot" u bazi američke vojske "Fort Sil", a da će priprema trajati nekoliko meseci. On je dodao da je "potrebno oko 90 ljudi" za rad i održavanje jednog sistema "patriot".

Američka vlada je u decembru objavila da Ukrajini šalje novi paket vojne pomoći od 1,85 milijardi dolara koji će po prvi put uključivati ovaj PVO sistem. Moskva je više puta upozoravala Vašington da ne prenosi takvo oružje Ukrajini. Kako je ranije izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, "'patriot' će postati legitimna meta Oružanih snaga Rusije ako budu isporučeni Kijevu".