Rusija

Pušilin: Soledar prekretnica za oslobođenje cele Donjecke Narodne Republike

Neprijateljska linija fronta biće uništena nakon oslobođenja Soledara, Artjomovska i Severska, poručio je Denis Pušilin
Pušilin: Soledar prekretnica za oslobođenje cele Donjecke Narodne Republikewww.globallookpress.com © MOD Russia

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se zauzimanjem Soledara otvara pristup gradovima Slavjansk i Kramatorsk, kao i da su u toku pripreme za oslobođenje cele Donjecke Narodne Republike (DNR), prenosi TASS.

"Sada su mogućnosti za oslobođenje Artjomovska(Bahmut) i Severska znatno poboljšane. Ovo je dugo očekivani izlaz na mostobran Kramatorskog. Ovo je zapravo prekretnica, a sada su u toku pripreme za trenutak koji smo čekali – oslobođenje Donjecke Narodne Republike", poručio je Pušilin u emisiji Vladimira Solovljeva.

Prema rečima Pušilina, neprijateljska linija fronta biće uništena nakon oslobođenja Soledara, Artjomovska i Severska, kao i da će im to omogućiti da se kreću duž linije Gorlovskog i Slavjanskog pravca. 

"U određenim fazama i uz pravilno izgrađenu interakciju, neprijateljski front koji se dugo utvrđivao može da se sruši", objasnio je on.

Pored toga, grad Marjinka je praktično pod potpunom kontrolom ruske vojske, ali se neprijatelj učvrstio na periferiji u stambenom sektoru. Kako je objasnio Pušilin, "ovo utiče na tajming oslobađanja ovog naselja".

Soledar je od strateškog značaja za Kijev, nalazi se u centru odbrambene linije Artjomovsk (Bahmut) - Seversk. Ovde je ukrajinska vojska podigla moćna odbrambena utvrđenja. Oslobođenje Soledara omogući će da se preseče direktan put snabdevanja između Artjomovska i Severska, kao i da se Artjomovsk pokrije sa severne strane.

Zbog čega je grad Bahmut (Artjomovsk) toliko bitan?

Grad Bahmut u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine postao je žarište "najžešćih" sukoba. Ukratko, oslobađanjem grada Artjomovska, Ruska Armija će kontrolisati značajno transprotno čvorište i većinu puteva ukrajinske logistike na ogromnom području. Omogućiće Ruskoj armiji da nastupa dalje od prve linije i ostvariće primat za bolju pripremu terena za očekivanu ofanzivu.

Grad Artjomovsk predstavlja važnu raskrsnicu. Glavni logistički putevi severnog Donjecka prolaze kroz njega, dok najvažnija magistrala M03 vodi prema Slavjansku. Pored toga, od Artjomovska ka jugu, preko Majorska, vodi železnička pruga do Luganska, i na kraju do same Rusije.

Tako da zauzimanje samog grada i okoline, posebno Severnodonjeckog puta, će omogućiti ruskoj logistici dobru polaznu tačku i centar snadbevanja za očekivanu ofanzivu prema Slavjansku i dalje.

Grad ima jedinstvene geografske i odbrambene karakteristike: podeljen je na nekoliko delova vodenim barijerama, naselja koja se nalaze u njegovoj okolini, stvaraju dobru odbranu za grad, a prirodne karakteristike regije doprinose tome da se u njoj nalazi puno prirodnih tunela.

"Šlag na torti" je, kako je objasnio osnivač grupe "Vagner" Jevegnij Prigožin, mreža podzemnih "gradova" ispod Soledara i Bahmuta, u kojima se na dubini od 80 do 100 metara nalaze ljudi, a čiji se tuneli koriste za prevoz vojne tehnike. U ovoj podzemnoj mreži čuva se i oružje iz perioda Prvog svetskog rata, dodao je on.

"Naš zadatak je da što manje ginemo, a što više uništimo neprijatelja", zaključio je biznismen, komentarišući situaciju u Bahmutu.

Istorija grada ima duboke korene i zabeležena je od 1571. godine, kada je i osnovan na obali reke Bahmutke, gde se nalaze bogati rudnici soli, bakra i kamenog uglja. Tada je car Ivan Grozni, da bi odbio krimske Tatare i zaštitio južne granice, naredio stvaranje granične straže na rekama Ajdar i Severski Donec.

Grad se ranije nazivao Artjomovsk, a između 1753. i 1764. godine je bio upravno središte Slavenosrbije, područje u Ruskoj Imperiji, administrativna oblast, koja je postojala od 1753. do 1764. godine.

Bahmut je 1920. godine postao centar Donjecke gubernije, da bi nakon tragične smrti Artema (F.A. Sergejeva), predsednika Pokrajinskog izvršnog komiteta Donjecka 1924, istorijski Bahmut postao Artjomovsk.

image