Inflacija u Rusiji u drugom kvartalu pašće ispod ciljanih četiri odsto

Iako je inflacija u Rusiji na višem nivou nego u zemljama evrozone, Moskva je bliža ciljanom pokazatelju od 4 odsto, nego što je to slučaj sa evrozonom

Ruski ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov rekao je danas da je inflacija u Rusiji na kraju 2022. godine pala ispod očekivanih 12 odsto i da iznosi 11,9 odsto.

Iako je ruski ministar finansija Anton Siluanov 29. decembra izjavio da će inflacija, kako se očekuje, biti oko 12 odsto, a Ministarstvo za ekonomski razvoj prognoziralo da će biti 12-12,4 odsto, poslednji zvanični podaci pokazuju da je Moskva uspela da se izbori sa teškom godinom i mnogobrojnim sankcijama i da prevaziđe očekivanja ne samo Zapada, već i sopstvene zemlje.

Ministar ekonomije izjavio je da će se pokazatelj znatno sniziti na kraju prvog kvartala nove godine i dodao da se može očekivati da će inflacija na kraju drugog kvartala 2023. pasti i ispod ciljanih 4 odsto.

Inflacija će, kako je rekao, dostići ovaj nivo makar tokom nekog kraćeg perioda, objasnio je Rešetnjikov danas na prvom ovogodišnjem sastanku sa članovima vlade kojem je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Decembarske prognoze CB Rusije ipak govore da će se inflacija tokom ove godine spustiti do 5,8 odsto, dok će ciljanih 4 odsto, koje je CB Rusije odredila 2015. godine, postati deo nove statistike u 2024. godini. 

Inflacija u zemlji uspela je da se spusti do ovog nivoa u periodu od 2017-2020. godine. Ipak, 2021. godine desio se rast cena zbog pandemije  virusa korona, a 2022. godine cene su porasle zbog novih promena koje su posledica konflikta u Ukrajini i sankcija sa Zapada. 

Iako ovogodišnji pokazatelji za inflaciju u Rusiji još uvek odskaču od ciljanih četiri odsto, inflacija beleži konstantan pad svakog meseca od aprila ove godine, o čemu je govorio i predsednik Putin.

U aprilu prošle godine, pokazatelj je dostigao 17,8 odsto - ovo je ujedno i najviša vrednost inflacije u Rusiji od 2001. godine. Prvi veći rast inflacije ove godine desio se u martu, nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Pokazatelj je tada za mesec dana skočio sa 9,15 odsto na 16,69 odsto, pokazuju zvanični podaci.

Ipak, Rusija je bliža ostvarenju svojih takozvanih inflacionih ciljeva (dostići 4 odsto), nego što je to slučaj sa zemljama evrozone, čiji je cilj inflacija od 2 odsto. Iako je Rusija krajem godine beležila inflaciju oko 12 odsto, ova cifra bliža je ciljanim 4 odsto, nego što je evrozona nivou inflacije od 2 odsto. Poslednji preliminarni podaci "Evrostata" pokazuju da će godišnja inflacija u evrozoni za mesec decembar najverovatnije iznositi 9,2 odsto, dok iz Evropske centralne banke poručuju da će se prošle godina zapamtiti kao period visoke inflacije i loše stabilnosti cena. 

Glavni uzrok visoke inflacije u EU i tokom novembra bila je energetika, pokazuju zvanični podaci Evropske unije. 

Među zemljama Evropske unije, najviša stopa inflacije zabeležena je u Mađarskoj - 23,1 odsto, a najniža u Španiji, gde je iznosila 6,7 odsto.

Nemački ministar ekonomije ocenio je 1. januara da će inflacija u toj zemlji tokom 2023. godine biti na nivou od 7 odsto. 

Francuska očekuje porast cena početkom godine, nakon čega bi one trebalo da padnu, dok iz Britanije danas poručuju da se London suočava sa ozbiljnom pretnjom uporno visoke inflacije.

Turska se nada da će inflacija pasti ispod 30 odsto do kraja ove godine, nakon što je u novembru prošle godine Ankara objavila šokantan podatak o inflaciji od 84,39 odsto.