Rusija

Kremlj: Zauzeli smo Soledar ali borba nije gotova

Zahvaljujući nesebičnoj i hrabroj borbi ruskih vojnika, Rusija napreduje u Soledaru i na drugim frontovima, rekao je Peskov
Kremlj: Zauzeli smo Soledar ali borba nije gotova© Tanjug/Maxar Technologies

Portparol Kremlja Dmitij Peskov je rekao da, samo zahvaljujući nesebičnoj i hrabroj borbi ruskih vojnika, Rusija napreduje u Soledaru i na drugim frontovima.

"Urađen je zaista gigantski posao. Svedoci smo apsolutno nesebičnih i herojskih akcija, ne samo u Soledaru, već u mnogim oblastima gde se izvode ofanzivne operacije. U tom duhu ćemo nastaviti, tek ćemo se diviti našim herojima", rekao je Peskov.

On je izjavio da će Rusija pamtiti imena junaka koji su u borbi dali svoje živote, kao i da će brinuti o povređenima.

Dodao je da nije vreme da se trljaju ruke, jer glavni posao tek predstoji, ciljevi se moraju ostvariti.

"Ciljevi specijalne vojne operacije ostaju isti - osvajanje DNR i LNR kao subjekti Ruske Federacije, i oni moraju biti stavljeni u granice koje su imale 2014. godine", rekao je Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije je juče objavilo da su vazdušno-desantne jedinice zauzele severni i južni deo grada Soledara, a osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, kasnije tokom dana, da je grad potpuno oslobođen.

Kako je rekao šef DNR Denis Pušilin, nakon osvajanja grada, mogućnosti za oslobođenje Artemjovska (Bahmuta) su znatno poboljšane.

Situacija oko zaporoške nuklearke je alarmantna

Peskov je situaciju oko nuklearke Zaporožje nazvao alarmantnom zbog granatiranja koje Oružane snage Ukrajine još nisu obustavile.

Ranije je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi najavio posetu Ukrajini, a, kako je rekao, boraviće i u Rusiji.

Peskov je napomenuo da sastanak sa Grosijem nije u rasporedu Vladimira Putina, ali ako je potrebno iako postoji odgovarajući zahtev, pregovori su mogući.

image