Putin preneo novu ideju Erdoganu: Bilo bi bez ikakvih političkih prizvuka

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da su isporuke gasa Turskoj potpune i predložio svom turskom kolegi izgradnju novog gasovoda

Lideri dve zemlje sastali su se na šestom samitu Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji na kojem je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izgradnju novog gasovoda u Turskoj.

"Posle konsultacija sa vašim ministrom energetike i sa šefom kompanije Botas, dogovorili smo se sa Gaspromom i to sam javno rekao: ako Turska i naši potencijalni kupci iz drugih zemalja budu zainteresovani, mogli bismo da razmotrimo izgradnju drugog sistema gasovoda i stvaranje Turske kao gasno čvorište za prodaju drugim zemljama, trećim zemljama. Pre svega evropskim", rekao je ruski predsednik.

U svom govoru na forumu Ruske energetske nedelje, šef države je istakao da bi Moskva mogla da pomeri tranzit gasa iz Severnog toka u Turski tok. Prema njegovim rečima, takva odluka je opravdana sa stanovišta ekonomske koristi, osim toga, ova trasa je mnogo bezbednija.

"Mogli bismo mirno da regulišemo cene, na normalnom tržišnom nivou, bez ikakvih političkih prizvuka", rekao je ruski predsednik.

Ruski predsednik takođe je ocenio da je "trenutna cena ove vrste goriva previsoka".

Šef države je podsetio i na nedavne pokušaje ukrajinskih vlasti da izvedu teroristički napad na Turski tok.

Putin je istakao da "isporuke ruskog gasa Turskoj idu u potpunosti i da se ispostavilo da je ta zemlja najpouzdaniji partner za tranzit energetskih resursa u Evropu".

"Naše zalihe gasa, isporučuju se u potpunosti u skladu sa vašim zahtevima. Takođe vršimo tranzit preko Turske u evropske zemlje. Turska se danas pokazala kao najpouzdanija ruta za isporuke čak i u Evropu", zaključio je Putin. 

Erdogan je rekao da je Turska odlučna da se drži dogovora o žitaricama iz Istanbula i da ruski poljoprivredni proizvodi i đubriva treba da stižu do najnerazvijenijih zemalja.

Obojica su potvrdila da zajednički projekat dve zemlje, nuklearna elektrana Akuju, treba da postane operativna naredne godine.

Ni reč o Ukrajini

Putin i Erdogan, nisu razgovarali o rešavanju sukoba u Ukrajini tokom današnjeg bilateralnog sastanka u Astani, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nije se razgovaralo na temu rusko-ukrajinskog rešenja", rekao je Peskov za RIA Novosti.