Zaharova izazvala Stejt department na test istine

Američka administracija objavila video po kojem je sve što kaže predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova laž, dok je svaka reč Zelenskog tačna, što je nju podstaklo da SAD predloži igru

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova "izazvala" je američki Stejt department da joj na rečenicu, koju je objavila na Telegramu, odgovori tako što će je označiti kao istina ili laž, dodajući da, ukoliko je SAD ne prokomentarišu kao neistinu, to će, zapravo, značiti da se radi o istini.

"Zelenski mnogo godina koristi narkotike – o tome je govorio još i Porošenko, bivši predsednik Ukrajine", napisala je Zaharova na svomnalogu na  Telegramu i započela igru sa američkom administracijom.

A o čemu se tu zapravo radi?

Poslednji komentar "gvozdene ledi Istoka" usledio je nakon objavljenog video-klipa američkog Stejt departmenta koji je na svom profilu na Tviteru na ruskom jeziku pre dva dana objavio isečke iz obraćanja Zaharove i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Američka administracija ustvrdila je u videu da je ono što je u njemu rekla predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova laž, dok je lider Ukrajine, kako su to želeli da predstave stručnjaci za američku propagandu, govorio istinu.

"Da li ste čuli nešto o nekakvom dijalogu, pregovorima ili kontaktu sa Moskvom?", upitala je predstavnica ruskog ministarstva tokom jednog od svojih redovnih brifinga za medije, čiji je deo završio na mrežama Stejt departmenta. "Naravno da ne", zaključila je ona.

Iz Sjedinjenih Američkih Država, po svemu sudeći, odlučili su da pribegnu zameni teza i započnu igricu koju možemo nazvati "preubeđivanje" pratilaca na mreži koji govore ruski jezik.

Američke službe tako su objavile da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski govorio istinu kada je kazao da je navodno predložio mirovni plan koji bi doveo do prekida sukoba sa Rusijom.

Neveštom oku možda bi i mogla promaći činjenica da je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba tokom leta prošle godine rekao da su poslednja stvar koju on želi pregovori sa Moskvom, ili činjenica da je krajem 2022. godine Zelenski potpisao zakon prema kojem je, između ostalog, zakonski zabranjeno pregovarati sa Kremljom sve dok je na čelu Rusije Vladimir Putin.

Ipak, teško je poverovati da je tako nešto slučajno propustio i Stejt department.

Portparolka ruskog ministarstva prokomentarisala je hajku na nju i šaljivo se zahvalila Amerikancima što se njeno ime tako lako pojavilo kod Stejt departmenta, a da pritom u tome nisu morali da učestvuju ruski hakeri.

"Stejt department i svi njegovi plaćeni mediji ozbiljno su pristupili obradi mog imena u medijima. Teze su poslate stranim agentima tipa 'Dožd' i pristalicama Navaljnog. Ranije je, kažu, Zaharova bila dobra, a sada je postala loša. Razočaraću vas – nikada nisam bila baš skroz dobra", napisala je šaljivo Zaharova na Telegramu.