Rusija

Putin protiv curenja ličnih podataka: Kompanijama prete veće kazne

Cirenje podataka povećano je prošle godine u Rusiji: samo u prvoj polovini 2022. na internetu se pojavilo 305 novih baza podataka, što je za 45,9 odsto više nego u istom periodu 2021. godine
Putin protiv curenja ličnih podataka: Kompanijama prete veće kazne© Тanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Kabinetu ministara da razmotri pooštravanje kazni za kompanije koje dopuštaju curenje ličnih podataka svojih korisnika, navodi se na sajtu Kremlja.

"Vlada Ruske Federacije treba da razmotri uvođenje kazni za kompanije koje manipulišu ličnim podacima, i da poveća odgovornost za nelegalan promet i druga kršenja zakona u oblasti ličnih podataka. Vlada treba da podnese predloge za unošenje odgovarajućih izmena u zakonodavstvo Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Rok za uvođenje pomenutih izmena je prvi jul tekuće godine, za šta će biti odgovoran ruski premijer Mihail Mišustin.

Kršenje zakona u Rusiji u oblasti ličnih podataka regulisano je zakonom, a maksimalna novčana kazna za ovaj prekštaj trenutno iznosi pola miliona rubalja (oko 6.700 evra), za pravna lica. 

Curenje ličnih podataka povećalo se prošle godine u Rusiji: samo u prvoj polovini 2022. na internetu se pojavilo 305 novih baza podataka, što je za 45,9 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, proračuni su "InfoVoča" (InfoWatch).

Nakon što su lični podaci korisnika "Jandeks. Jeda" u matru prošle godine procurili na internetu, Federalna služba za nadzor komunikacija "Roskomnadzor" podnela je krivični postupak protiv kompanije koja je kažnjena sa 60.000 rubalja.

U Rusiji je septembra prošle godine pooštrena kontrola zaštite podataka o ličnosti. Sada, pre prenosa informacija u inostranstvo, operater mora o tome da obavesti "Roskomnadzor", a mora da prijavi i svako curenje informacija ako ga primeti.

Stanovnicima novih ruskih regiona koje Ukrajina goni iz političkih razloga ukida se krivična odgovornost 

Putin je naložio da se stanovnici LNR, DNR Zaporoške i Hersonske oblasti zaštite od krivičnog gonjenja Ukrajine iz političkih razloga, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Generalno tužilaštvo, Istražni komitet, FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vrhovni sud će do prvog maja preduzeti mere za ukidanje posledica krivične odgovornosti iz političkih razloga.

"Preduzmite mere za ukidanje privođenja iz političkih razloga građana koji žive u novim regionima Ruske Federacije, za izvršenje krivičnih dela po krivičnom zakonodavstvu Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Rusija će, kako se navodi u saopštenju, otvoriti poseban centar zadužen za snabdevanje lekovima, rehabilitaciju i socijalizaciju, obuku i prekvalifikaciju učesnika specijalne vojne operacije, čije je zdravlje narušeno.

Predsednik Rusije takođe je zahtevao i da se izrade novi kompleti udžbenika i nastavnih sredstava i priručnika iz istorije i društvenih nauka.

Do prvog jula Vlada će razmotriti unapređivanje mehanizama javne kontrole u ​​izbornom procesu.

image