Rusija

Kako je oslobođen Soledar: Na grad jurišali Vagnerovi dobrovoljci

Borbeni zadaci su uključivali blokadu grada sa severa i juga, izolaciju borbenog područja i sprečavanje neprijatelja da prebaci rezerve iz susednih regiona u grad, kao i sprečavanje izlaska Oružanih snaga Ukrajine iz Soledara
Kako je oslobođen Soledar: Na grad jurišali Vagnerovi dobrovoljci© Tanjug/АП/Maxar Technologies

Ofanzivne akcije koje su se završile porazom ukrajinskih snaga i zauzimanjem Soledara izvršile su različite grupe ruske vojske prema jedinstvenom planu, koji je predvideo rešavanje paketa borbenih zadataka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Telegram kanalu.

"Što se tiče direktnog napada na gradske blokove Soledara koje su okupirale Oružane snage Ukrajine, ova borbena misija je uspešno obavljena hrabrim i nesebičnim akcijama dobrovoljaca Vagnerovih jurišnih odreda", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da su borbeni zadaci uključivali blokadu gradu sa severa i juga, izolaciju područja borbenih dejstava, sprečavanje prebacivanja neprijateljske rezerve iz okolnih područja i onemogućivanje izlaska ukrajinskih jedinica iz Soledara, kao i vatrenu podršku koju su ofanzivi pružile jurišni avioni i artiljerija.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava.

Oslobađanje Soledara omogućiće da se preseče direktan put snabdevanja između Artjomovska i Severska, kao i da se Artjomovsk zauzme sa severa.

image
VV inauguration
banner