Volodin: SAD koriste Ukrajinu za slabljenje Evrope

Svima je postalo očigledno da ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini obezbeđuje bezbednost, ne samo Rusiji, već i celom svetu, poručio je predsednik Državne dume

Vašington je Ukrajinu izabrao kao odskočnu dasku ne samo za borbu protiv Rusije, već i za slabljenje Evrope kao svog konkurenta, rekao je danas predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin tokom svog govora na plenarnoj sednici veća.

"Sve tajno postalo je javno. Vašington i NATO su Ukrajinu izabrali za odskočnu dasku za borbu protiv naše zemlje i slabljenje njenog razvoja. Ispostavilo se da je ovo odskočna daska za slabljenje Evrope, način da se Evropa, kao glavni konkurent SAD eliminiše. Samo evropske zemlje to još nisu u potpunosti shvatile", primetio je Volodin.

Prema njegovim rečima, sada je svima postalo očigledno da ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini obezbeđuje bezbednost, ne samo Rusiji, već i celom svetu.

"Vašington je, pokušavajući da održi hegemoniju u svetu, od Ukrajine napravio poligon za korišćenje NATO oružja i testiranja novih metoda ratovanja. Moramo da shvatimo ozbiljnost izazova", naglasio je.

Duma gradi odnose sa inostranstvom

Volodin je dodao da Državna duma namerava da izgradi odnose sa stranim kolegama na novom nivou u okviru relevantnih instrukcija ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Tokom prolećnog zasedanja, u okviru parlamentarne dimenzije, mnogo će se raditi sa našim kolegama iz inostranstva, a sve po nalogu predsednika Ruske Federacije. Radi se o izgradnji odnosa sa ključnim partnerima", rekao je Volodin.

Predsednik Državne dume je najavio zvanične posete parlamentaraca Iranu i Turkmenistanu, a u februaru - prošireni sastanak Saveta Parlamentarne skupštine Unije Belorusije i Rusije, kao i radnu posetu Kubi, a u martu - Međunarodni parlamentarni forum Rusija-Afrika.

"U aprilu će biti održana konferencija o bezbednosti i regionalnoj saradnji uz učešće Kine, Irana, Turske, Pakistana", dodao je Volodin.

On je naglasio da je plan Vašingtona i Brisela da izoluju Rusiju propao.

"U međunarodnoj zajednici postoji zahtev za multipolarnošću i pravednim svetskim poretkom. Naši pristupi razvoju odnosa sa drugim državama zasnovani su na principima međusobnog uvažavanja, nemešanja u poslove drugih država i uzajamno korisne saradnje", napomenuo je.

Svi koji rade u državnim službama moraju da imaju odslužen vojni rok

Predsedniik Državne dume je naglasio da je za obavljanje javne funkcije neophodno da se odsluži vojni rok i bude rezervista.

"Za obavljanje funkcije u državnoj službi, kandidovanje za poslanike Državne dume, funkcije u pravosuđu ili tužilaštvu obavezno je biti rezervista i služiti u Oružanim snagama", istakao je Volodin.

Na ovaj način će se, kako navodi Volodin, stvoriti sistem u kome svaki čovek, bez obzira gde radi, može i mora da brani zemlju.

On je dodao i da autori predloga zakona, poslanici i ministri moraju preuzeti javnu odgovornost za odluke koje predlažu.

"Svaki predlog zakona, poštovane kolege, treba da ima ime autora koji preuzima javnu odgovornost prema biračima za predloženu odluku", rekao je Volodin.

On je rekao i da su pred novu godinu mnogi narodni poslanici komunicirali sa učesnicima specijalne vojne operacije.

"Računaju na nas. To obavezuje poslanike Državne Dume da urade mnogo. Moramo učiniti sve za naše branioce i njihove porodice. To treba da bude stalni prioritet Državne Dume", zaključio je Volodin.