Rusija

Rusija pozvala UN da obrati pažnju na hapšenje novinara "Sputnjika" iz Litvanije

Gatilov je postupke letonskih vlasti protiv novinara nazvao grubom borbom protiv drugačijeg gledišta i pokušajem zastrašivanja slobodnih medija
Rusija pozvala UN da obrati pažnju na hapšenje novinara "Sputnjika" iz Litvanijewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Moskva je zatražila od Ujedinjenih nacija da obrate pažnju na situaciju sa hapšenjem glavnog urednika "Sputnjika Litvanija" Marata Kasema, izjavio je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije u sedištu te organizacije u Ženevi.

Diplomata je postupke letonskih vlasti protiv novinara nazvao "grubom borbom protiv drugačijeg gledišta i pokušajem zastrašivanja slobodnih medija".

"Poslali smo zvanične beleške Visokom komesaru UN za ljudska prava Volkeru Turku i specijalnom izvestiocu saveta za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja gospođi Ireni Han, zahtevajući da obrate pažnju na ovu priču", rekao je Gatilov.

Stalna misija očekuje reakciju na politički progon člana novinarske zajednice ruskog govornog područja u Letoniji.

Marat Kasem je državljanin Letonije koji već nekoliko godina živi i radi u Moskvi u medijskoj grupi "Rusija danas", u čijem sastavu je i "Sputnjik Litvanija".

On je 30. decembra stigao u Letoniju iz porodičnih razloga, a 5. januara ga je sud u Rigi priveo i sada se nalazi u zatvoru, prenosi "Sputnjik Litvanija".

Generalni direktor medijske grupe "Rusija danas" Dmitrij Kiseljov nazvao je Kasemov pritvor nezakonitim i pozvao svetsku zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da obezbedi njegovo oslobađanje.

Prema njegovim rečima, sve se to dešava u uslovima "evropskog bezakonja", kada čovek može da bude uhapšen zbog bavljenja profesionalnim novinarskim aktivnostima, zbog stavova i informacija koje prenosi.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, Kasemovo hapšenje se smatra osvetom diktatorskih režima za privrženost principima i terorom protiv neistomišljenika.

Ruski ombudsman Tatjana Moskalkova apelovala je na Visokog komesara UN za ljudska prava, predstavnika OEBS-a za slobodu medija i Komesara za ljudska prava Saveta Evrope sa zahtevom da interveniše u ovoj situaciji.

image