Pušilin: Kod Soledara poginulo nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika

Ukrajinski režim vešto skriva da su ruske snage eliminisale i veliki broj stranih plaćenika, dok je drugi deo njih zarobljen, poručio je danas Pušilin

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je u bitkama kod Soledara život izgubilo nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika.

Podsetimo, rusko ministarstvo odbrane pre pet dana potvrdilo je da je Soledar oslobođen, dok je ruska redakcija RT, citirajući ukrajinskog zarobljenika, prenela informaciju da je u bitkama kod ovog mesta od prošle jeseni do sada poginulo od 20.000 do 25.000 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. 

"Uzimajući u obzir sve rezerve koje su bile prebačene u Soledar i činjenicu da ni neprijatelj ne može da proceni svoje gubitke, mi, takođe, za sada nećemo navoditi konkretne brojke, iako se radi o hiljadama i hiljadama boraca koji su bili poslati u ovaj region", rekao je Pušilin za televiziju "Prvi kanal". 

Osim toga, istakao je da su ruske snage uspele da zarobe i strane plaćenike, dok je najveći broj njih, kako je kazao, ipak bio eliminisan tokom bitki na frontu. "Ukrajinski režim to i dalje krije koliko god je moguće", objasnio je Pušilin.

Prema njegovim rečima, selo Soledar do sada je napustilo oko 500 civila. Jedan deo njih nalazi se u mestu Šahtjorsk, dok je drugi deo prebačen u druge regione Ruske Federacije.

Komentarišući napredak ruske vojske na ovom delu fronta, potvrdio je da ona nastavlja prodor u regionu Bahmuta, ali da situacija ostaje napeta.  

Podsetimo, Pušilin je juče naveo da je snabdevanje ukrajinskih trupa između Severska i Artemovska prekinuto nakon što su ruske snage uspele da oslobode Soledar.

Borbe u regionu Bahmuta nastavljaju se uprkos velikim gubicima ukrajinskih snaga i tvrdnjama njihovih vojnika da se mrtvi više ni ne broje.