Rusija

Na Krimu sve više ruskih banaka

"Sberbanka" i VTB najavile početak rada na ruskom poluostrvu
Na Krimu sve više ruskih banaka© Maksim Konstantinov

"Sberbanka" je ranije danas objavila početak rada na Krimu, a VTB - ruska banka u većinskom državnom vlasništvu, najavila je isti potez. 

Pres služba "Sberbanke" je precizirala da su prvi bankomati na teritoriji poluostrva već postavljeni, dodajući da će kancelarije organizacije biti otvorene u prvoj polovini godine.

"Prvi bankomati su već postavljeni, a za godinu dana će početi sa radom mreža samouslužnih uređaja na celom poluostrvu. Postepeno, u toku godine, otvaraće se poslovnice banke", saopštila je banka.

I ove godine građanima Krima će biti dostupne sve neophodne usluge ove banke.

I VTB, ruska banka u većinskom državnom vlasništvu, je najavila svoj rad na Krimu uz podršku Ruske nacionalne komercijalne banke (RNCB), sopštila je ova institucija za "RIA Novosti".

"VTB namerava da započne aktivnosti na Krimu oslanjajući se na najveću banku u regionu – RNKB. Planiramo da se RNKB pridruži grupi ove godine", navodi se u saopštenju.

Krim je postao ruski region nakon referenduma održanog 16. marta 2014. godine. Predsednik Vladimir Putin je 18. marta 2014. godine potpisao sporazum o formiranju novih subjekata – Republike Krim i saveznog grada Sevastopolja.

Posle početka specijalne operacije za zaštitu Donbasa počele su da se uvode sankcije Rusiji, a njihov uticaj je dotakao najveće ruske banke i kompanije.

U kontekstu tih dešavanja, Putin je pozvao je finansijske institucije da počnu da rade na Krimu, pa je tako "Promsviazbank" postala prva banka koja je ušla na tržište poluostrva. Na Krimu radi od proleća 2022. godine.

image