Rusija

Antonov: Uništićemo zapadno oružje u Ukrajini i odgovoriti na napade na Krim

Ruski ambasador u SAD reagovao je na izjavu portparola američke diplomatije Neda Prajsa o realnoj mogućnosti Kijeva da napadne Krim koristeći američko oružje
Antonov: Uništićemo zapadno oružje u Ukrajini i odgovoriti na napade na KrimGetty © Justin Sullivan / Staff

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao je da će ruska vojska uništiti svako oružje koje zapadne zemlje pošalju ukrajinskim trupama, prenosi TASS.

Antonov je reagovao na izjavu portparola američke diplomatije Neda Prajsa o realnoj mogućnosti Kijeva da napadne Krim koristeći američko oružje.

"Kakvo god oružje Amerikanci ili NATO isporuče kijevskom režimu, mi ćemo ga uništiti. Tako je bilo za vreme Velikog otadžbinskog rata, tako će biti i sada. Pojava tenkova sa nacističkim simbolima na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, nama jasno postavlja cilj da zbacimo neonacistički režim u Ukrajini i da stvorimo normalne dobrosusedske odnose u regionu, kao što je bilo u prošlosti", poručio je Antonov.

On je naglasio da "pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem može samo da dovede do povećanja broja civilnih žrtava i da stvori dodatne poteškoće u bivšoj sovjetskoj republici".

Kako je diplomata naglasio, ruske oružane snage neće ostaviti bez odgovora napade na rusku teritoriju, uključujući i Krim.

"Retorika američkih zvaničnika postaje sve ratobornija. Stejt department, kroz izjave koje nisu realne da je 'Krim Ukrajina' i da Oružane snage Ukrajine mogu da koriste američko oružje za zaštitu svoje teritorije, zapravo, gura kijevski režim da izvrši terorističke akte u Rusiji", dodao je.

Ambasador je poručio protivnicima da dobro poslušaju reči ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da je "prosto nemoguće pobediti Rusiju".

"Dobro razmislite o tome. Prosto je nemoguće pobediti Rusku Federaciju. Pobeda će biti naša", zaključio je Antonov i pozvao da se saslušaju izjave ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa jučerašnje konferencije za novinare održane povodom rezultata aktivnosti ruske diplomatije u 2022.

Prema pisanju američkih medija, Vašington bi ovog petka mogao da objavi još jedan veliki paket vojne pomoći Ukrajini. Nove isporuke naoružanja verovatno će najaviti i druge zapadne zemlje koje će se okupiti na sastanku u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

image