Medvedev: Nuklearne sile ne gube velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina

Bivši ruski predsednik reagovao je na izjave zapadnih lidera na forumu u Davosu da "Rusija mora da izgubi"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev reagovao je na izjave zapadnih lidera na forumu u Davosu da "Rusija mora da izgubi", rekavši da nuklearne sile ne gube velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina i da bi to trebalo da bude očigledno svakom zapadnom političaru.

"Veliki vojni lideri će sutra u NATO bazi Ramštajn razgovarati o novim taktikama i strategijama, kao i o snabdevanju Ukrajine novim teškim naoružanjem i udarnim sistemima. I to odmah nakon foruma u Davosu gde su nerazvijeni političari kao mantru ponavljali: 'Da bi postigli mir, Rusija mora da izgubi'", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu. 

On je dodao da nuklearne sile nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina.

"Nuklearne sile nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina. Ovo bi svima trebalo da bude očigledno. Čak i za zapadnog političara koji je zadržao bar malo inteligencije", zaključio je bivši ruski predsednik.

Nemački kancelar Olaf Šolc na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio je da Rusija mora da prekine sukobe u Ukrajini.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno. Rusija mora da izgubi u ovom sukobu", rekao je Šolc.

Nemački kancelar dodao je da sa vode pregovore oko mogućeg slanja teških tenkova Ukrajini, ali da će morati da se dogovori sa saveznicima u vezi sa eventualnim objavljivanjem saopštenja na tu temu.

"Uvek delujemo zajedno sa našim saveznicima i prijateljima - a nikada sami", rekao je on.

Šolc je prethodno kritikovan zbog oklevanja da kijevskom režimu šalje teško naoružanje, ali su kritike utihnule nakon što je Nemačka poslala 40 borbenih vozila "marder" i jedan "patriot" sistem u Ukrajinu. Međutim zahtevi za slanjem čuvenih "leoparda" su se nastavili.