Rusija

Oslobođena Kleščejevka, strateški važno predgrađe Bahmuta (VIDEO)

Kleščejevka je oslobođena, ali oko ovog mesta se i dalje vode žestoke borbe, naveo je Jevgenij Prigožin
Oslobođena Kleščejevka, strateški važno predgrađe Bahmuta (VIDEO)www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Ruski biznismen i osnivač privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je da su ruske snage zauzele naselje Kleščejevka, jedno od strateških važnih predgrađa Bahmuta (Artjomovska).

"Kleščejevka je oslobođena. Oko ovog mesta se i dalje vode žestoke borbe. Neprijatelj se drži svakog metra zemlje", naveo je Prigožin na društvenoj mreži VKontakte.

On je dodao da se borbe na tom području nastavljaju.

Kako je naveo, nije tačno da "oružane snage Ukrajine beže iz Artjomovska".

"Oružane snage Ukrajine rade jasno i složno. Imamo mnogo toga da naučimo od njih. Ali u svakom slučaju, naše jedinice idu napred, metar po metar. Artjomovsk će biti zauzet", poručio je on.

Kiseljev: Oslobađanje Kleščejevke od strateškog značaja za razvoj ofanzive

Pomoćnik šefa policije Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljev rekao je da je uspostavljanje kontrole ruskih snaga nad naseljem Kleščejevka, koje se nalazi južno od Artjomovska, od strateškog značaja za razvoj ofanzive na ovaj grad. 

"Kleščejevka je veoma važno naselje na jugu Bahmuta, jer postoji izlaz na transportne rute kojima se municija i ljudstvo prevoze u tu oblast. A odatle, sa Kleščejevke, moguće je blokirati ove puteve minobacačima, artiljerijom i  poraziti neprijatelja. Za nas je ovo veoma važno strateško rešenje, koje je danas potpuno pod našom kontrolom", rekao je on.

Prema rečima Kiseljova, Ukrajinci neće prestati da pružaju otpor, pa je neophodno da nastave da okružuju Artjomovsk, blokirajući komunikaciju ukrajinske vojske.

"Neprijatelj se neće predati. On se žestoko opire. Ako neko kaže da će posle nekog vremena pobeći, sakriti se ili odseliti – to se, nažalost, neće desiti. Treba ga isterati. Treba ga iskrvariti, lišiti municije, hrane, mogućnosti dovođenja ljudstva i onda će moći postepeno da se istisne odatle", dodao je.

Oružane snage Ukrajine gađaju Artjomovsk fosfornim granatama

Pripadnik "Vagner" grupe naveo je da Ukrajinci gađaju Bahmut fosfornim granatama.

"Fosfor takođe koriste, ali uglavnom na stambena područja Bahmuta, ali ponekad i u industrijskoj zoni", rekao je on.

Pojasnio je da ukrajinske snage bezbednosti aktivno koriste dalekometnu artiljeriju, koja se iznosi iz grada, kao i tenkove i borbena vozila pešadije.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da Ukrajinci koriste fosfornu municiju i da se radi o granatama punjenim fosforom za haubice D-30.

Brigada Oružanih snaga Ukrajine skoro uništena u Soledaru

Guverner Hersonske oblasti Vladimir Saljdo izjavio je danas da je šezdeset prva brigada ukrajinske vojske skoro potpuno uništena u Soledaru.

"U Soledaru su Vagnerovci skoro potpuno uništili 61. brigadu neprijatelja, koji su u novembru ušli u prazan Herson i snimajući video. Borba protiv Rusa se pokazala težim od snimanja 'herojskih' video reportaža", rekao je on. 

image